Liczba wyników: 2135
Obecnie świat boryka się z wieloma problemami zdrowotnymi wynikającymi z nieprawidłowego żywienia. Według szacunków Światowej Organizacji Zdrowia (WHO, dane z 2008 r.) najczęstszymi przyczynami zgonów na świecie są nowotwory(7,6 miliona - 13%), choroby układu krążenia (7,2 miliona - 12,2%) a także udary oraz naczyniopochodne uszkodzenia mózgu (5,71 miliona - 9,7%).
Większość z nas, gdy odczuwa ból, automatycznie zażywa popularne leki przeciwbólowe dostępne bez recepty. Czasami jednak takie farmaceutyki zamiast pomóc, mogą zaszkodzić. Zanim więc sięgniemy po garść tabletek, zastanówmy się jak inaczej skutecznie pozbyć się bólu.
Wydaje się, że stosowanie zdrowej diety to coś naprawdę skomplikowanego. Quot capita tot sententiae (łac. ile głów, tyle zdań), więc trudno o konsensus w tej dziedzinie nawet wśród ekspertów. Sprawę utrudnia ponadto fakt, że istnieje ogromna liczba diet, z których każda wydaje się przydawać innych korzyści - dzięki jednej łatwiej schudnąć, inna zapewnia zdrowie serca, jeszcze inna pozwala dłużej zachować młody wygląd, etc. Najważniejsze, to nie dać się zwariować - kilka prostych zasad ułatwi decyzję.
Jedzenie tzw. fast food to zawsze grzech przeciw zdrowiu, ale jeśli do niezdrowego posiłku doda się kawę efekty są jeszcze gorsze, ostrzegają uczeni z University of Guelph w Kanadzie.
U palaczy notuje się zwiększone ryzyko niektórych rodzajów nowotworów gardła i żołądka. Zagrożenie jest w ich przypadku silniejsze nawet po wielu latach od rzucenia nałogu.
Dotychczas szeroko rekomendowano olej z oliwek zamiast innych olejów roślinnych oraz pozostałych tłuszczów tradycyjnie wykorzystywanych w kuchni. Teraz jednak czas na nową gwiazdę w „przemyśle tłuszczowym" - palma pierwszeństwa, zdaniem uczonych, powinna należeć do olejuz krokosza (zwanego też szafranowym - od polskiej nazwy krokosza, "szafran łąkowy").
Powietrze w dużych miastach nierzadko jest silnie zanieczyszczone, ich mieszkańcy nie tylko to czują, ale i widzą... jednakże rzadko zdają sobie sprawę z tego, jak bardzo szkodliwe może być to, co przychodzi im wdychać w większych aglomeracjach.
Wykształcona kobieta mieszkająca w dużym mieście - taki obraz dbającego o higienę Polaka wyłania się z badania przeprowadzonego przez TNS OBOP.
Ziemniak to najpopularniejsze w Polsce warzywo, będące niemal stałym składnikiem obiadów w większości polskich domów. Popularne "kartofle", "pyry", "grule" są też w wielu biedniejszych rodzinach ważnym - bo względnie tanim - elementem diety. Jakości handlowej tych warzyw postanowili przyjrzeć się inspektorzy Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Efekty? Jakości ziemniaków nie można nic zarzucić, kontrolerzy natomiast wiele zastrzeżeń mieli do znakowania ich opakowań.
Wiadomo już, że cukrzyca powoduje zwiększone ryzyko śmierci z powodu zawałów serca i udarów mózgu, teraz okazało się, że u osób chorych na cukrzycę notuje się większe ryzyko wielu rodzajów raka oraz innych chorób.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami