Liczba wyników: 5274
Pacjenci z COVID-19 mają o około 25 proc. zwiększone ryzyko rozwoju zaburzeń psychicznych w ciągu czterech miesięcy po zakażeniu, w porównaniu z osobami, które zmagają się z innymi rodzajami infekcji dróg oddechowych, informują pracownicy Oregon State University.
Żurawina zawiera parę przeciwutleniaczy (flawonoidów), które mają zdolność przeciwdziałania szkodliwym skutkom bakterii Streptococcus mutans powodującym próchnicę zębów.
Dodanie oleju z siemienia lnianego do diety może zmniejszyć ryzyko osteoporozy.
Wystarczy zaprzestać korzystania z mediów społecznościowych tylko przez tydzień, by znacznie poprawić samopoczucie, a także osłabić objawy depresji i lęku. Być może wkrótce będzie się to zalecało ludziom dla lepszej dbałości o zdrowie psychiczne.
Posiadanie aspiracji pomaga kierować naszym życiem w sensowny i satysfakcjonujący sposób, może jednak również powodować stres, gdy nadzieje się nie spełniają.
Zautomatyzowane osobiste porady żywieniowe pomagają zachować zdrową dietę. Aplikacja dla seniorów może wspierać dietetyczne działania.
Japońskie kobiety doświadczają znacznie mniej problemów z menopauzą niż ich rówieśniczki z Ameryki Północnej. O wiele rzadziej zmagają się z uderzeniami gorąca i nocnymi potami.
Jak wynika z nowego badania przeprowadzonego na University of South Australia, miliony starszych osób ze słabym wzrokiem mogą być błędnie diagnozowane jako zmagające się z łagodnymi zaburzeniami funkcji poznawczych.
Kobiety w średnim wieku prowadzące siedzący styl życia mają znacznie bardziej nasilone objawy menopauzy niż ich aktywne rówieśniczki. Brak ruchu ma związek z depresją, lękiem, bezsennością i otyłością.
Kontrolowanie poziomu cukru we krwi w ciągu pierwszego roku od diagnozy zmniejsza częstość występowania poważnych zdarzeń sercowo-naczyniowych. Co więcej, ustalono też, że im bardziej poziom glukozy we krwi pacjenta zmieniał się w ciągu 12 miesięcy po postawieniu diagnozy, tym większe było prawdopodobieństwo wystąpienia groźnych zdarzeń sercowo-naczyniowych.