Liczba wyników: 3293
Wymyślona przez Włochów bransoletka ma zastosowanie we wczesnej diagnostyce choroby Parkinsona, a także pozwala na monitorowanie objawów umożliwiając ocenę skuteczności terapii.
Drożdże od lat służą do wypieku chlebów i ciast. Warto jednak zastanowić się nad ich niecodziennymi właściwościami. Nie bez powodu są szeroko wykorzystywane w gastronomii – dostarczają witamin i korzystnie wpływają na organizm. Zwłaszcza w okresie osłabionej odporności, jesienią i zimą, warto zadbać o to aby na stałe zagościły w naszym menu.
Nowoczesne preparaty do leczenia hemofilii otrzymują w ramach kontraktu z NFZ wyłącznie dzieci do osiemnastego roku życia i to tylko te, które wcześniej nie były leczone czynnikami osoczopochodnymi. Nowoczesne leczenie dorosłych w ogóle nie jest refinansowane – mówi prof. dr hab. n. med. Sławomira Kyrcz–Krzemień, kierownikiem Katedry i Kliniki Hematologii i Transplantacji Szpiku Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach.
Każdy z nas zapewne ma swoją ulubioną zupę, której smak i zapach przywołuje wspomnienia o rodzinnym domu. Niektórych smaków nie sposób odtworzyć, ale warto sprawić, aby zupy często gościły na naszych stołach. Świetnie sprawdzą się zarówno jako pierwsze danie obiadu, jak i podwieczorek. Ponadto może je jeść każdy – i mały, i duży. Wyśmienicie smakują zwłaszcza teraz, kiedy piękna, złota jesień niesie ze sobą coraz chłodniejsze dni. Ciepła zupa nie tylko rozgrzewa, ale także dostarcza płynów i cennych składników odżywczych.
Okres jesienno-zimowy sprzyja obniżonej odporności i złemu samopoczuciu. Pamiętajmy jednak, że zdrowa dieta, bogata w witaminy, minerały i składniki odżywcze może pomóc nam w walce z nieciekawą aurą.
Najwybitniejsze talenty współczesnego kina spotykają geniusza ery cyfrowej. Efekt - znakomite widowisko, w którym słowa działają na widza niczym salwa z karabinu maszynowego w dobrej sensacji.
Właściwości lecznicze Buchu mogą pomóc w walce z rakiem, ponieważ osłabiają stany zapalne.
Mikrobiom jelit wpływa na produkcję serotoniny, hormonu, który jest związany z dobrym nastrojem.
Ciągła senność, ospałość oraz brak sił do życia to zmora dotykająca niejedną osobę. Wszystkie te dolegliwości zwykle są objawami zwykłego niewyspania, jednak często kryje się za tym coś znacznie poważniejszego. Wśród powodów nieustannego zmęczenia może się też znaleźć nieprawidłowa dieta.
Każdy chciałby mieć młodą i piękną twarz przez długie lata. To ona jest naszą wizytówką, której w przeciwieństwie do innych części ciała, nie jesteśmy w stanie ukryć przed światem. Proces starzenia się można próbować spowolnić na wiele sposobów: poprzez zdrowy tryb życia, odpowiednie odżywianie, ćwiczenia czy specjalistyczne zabiegi. Jednak pierwszym i najważniejszym krokiem w odmładzaniu twarzy jest zrozumienie od czego zależy jej dobry wygląd! Poznaj składniki młodości.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami