Liczba wyników: 2808
Hildegarda z Bingen to dwunastowieczna wizjonerka, mistyczka, i uzdrowicielka, autorka dzieł teologicznych, medycznych oraz muzycznych. Opracowana przez nią dieta stanowi część jej holistycznego programu zdrowotnego. Zaproponowany przez Hildegardę sposób odżywiania się zyskuje coraz większą popularność.
„Owocami szczęścia” Chińczycy określają pistacje. Jednak nie tylko mieszkańcy Dalekiego Wschodu docenili ich walory odżywcze i kulinarne. Ten przysmak o charakterystycznej zielonej barwie znany jest w wielu regionach świata już od starożytności. Obecnie cieszy się ogromną popularnością wśród zwolenników zdrowego stylu życia.
Jak wynika z nowych szwedzkich badań, mężczyźni, którzy lubią raczyć się takimi produktami, jak salami czy szynka, są bardziej narażeni na problemy z sercem.
W Sejmie trwają prace nad ostatecznym kształtem ustawy o odwróconym kredycie hipotecznym. Projekt odpowiedniej ustawy został przekazany właśnie do komisji finansów. Kto będzie mógł skorzystać z tego rozwiązania?
Jaka jest jakość potraw w barach typu fast food? Jak wynika z najnowszej kontroli Inspekcji Handlowej, najwięcej zastrzeżeń dotyczy sposobu informowania o cenach i oznakowania produktów. Potrawy serwowane w barach szybkiej obsługi są na ogół zgodne z wymaganiami.
Zadbane, zdrowe stopy to powód do dumy. Nie łatwo jednak utrzymać je w dobrej kondycji. Natura przypisała im szereg trudnych zadań i z tego powodu codziennie są narażane na wiele niedogodności. Systematyczna pielęgnacja potrafi jednak przynieść upragnione efekty i sprawić, że bez obaw będziemy je pokazywać w sandałkach każdego dnia lata.
Brak ci energii? Często czujesz się zmęczony? Najpowszechniejszy powód to oczywiście nadmiar obowiązków. Ale istnieją także przyczyny, których nie jesteśmy świadomi i niechcący sami pogłębiamy problem. Na samopoczucie i poziom energii ogromny wpływ ma rodzaj stosowanej diety. Zerknij na poniższą listę - być może odkryjesz, dlaczego nie masz siły na codzienne rutynowe zadania.
Wyniki metaanalizy opublikowanej w czasopiśmie internetowej „Neurology" wskazują, że nawet niewielki wzrost spożycia białka, tj. o 20 gramów dziennie, może zmniejszyć ryzyko udaru, zwłaszcza jeśli białko pochodzi z ryb.
Czerwone mięso stanowi ważny element zbilansowanej diety, ale często wskazuje się, że jego większe ilości w jadłospisie mogą sprzyjać różnym chorobom. Teraz wykazano, że częste serwowanie sobie steków i innych tego rodzaju przysmaków może mieć wpływ na rozwój raka piersi.
Nowe badania wykazują, że tabletki z likopenem, naturalnym barwnikiem zawartym w pomidorach, są skuteczne w leczeniu chorób serca poprzez przywrócenie funkcji naczyń krwionośnych.