Liczba wyników: 3552
Prawie każdy zmagał się kiedyś z bólem stawów lub mięśni. To bardzo powszechna dolegliwość, która dotyka najczęściej starsze osoby, ale potrafi uprzykrzyć życie również młodym i wysportowanym ludziom.
Ponad 18 mln Polaków ma podwyższony poziom cholesterolu, który jest drugim po nadciśnieniu tętniczym czynnikiem zwiększającym ryzyko zawału serca, który jest przyczyną prawie połowy wszystkich zgonów w naszym kraju. Niestety w dalszym ciągu w Polsce nie ma rozwiązań, które zmieniłyby te wysokie statystyki. Z badań wynika, że duża część osób nie jest świadoma swojego stanu, dlatego tak ważna jest edukacja jeśli chodzi o profilaktykę pierwotną i wtórną. A edukacja, jak sądzi prof. dr hab. n. med. Zbigniew Gaciong, Kierownik Kliniki Chorób Wewnętrznych, Nadciśnienia Tętniczego i Angiologii WUM w Warszawie, mogłaby w tej kwestii wiele zmienić.
Jesień to idealny okres na krótką wycieczkę po Europie w poszukiwaniu nieodkrytych dotychczas smaków. Pogoda ciągle sprzyja ucztowaniu pod gołym niebem, a ceny noclegów w wielu festiwalowych miastach znacznie spadają. Przygotowaliśmy subiektywne zestawienie pięciu wyjątkowych festiwali kulinarnych. Każdy z opisów został dodatkowo uzupełniony o praktyczne rady dotyczące sposobów dotarcia na miejsce oraz szacunkowych kosztów pobytu.
Chętnie wystawiamy twarz na słońce, często jednak nie pamiętamy o odpowiednim zabezpieczeniu jej przed promieniami UV. Dotyczy to każdej pory roku. W efekcie na skórze mogą pojawić się przebarwienia. Współczesna medycyna estetyczna zna kilka sprawdzonych sposobów, dzięki którym twarz odzyska zdrowy i promienny wygląd.
Sepsa jest ciężkim ogólnoustrojowym zakażeniem organizmu. Walka z nią to dla współczesnej medycyny poważne wyzwanie, nie tylko z uwagi na wysoką śmiertelność, ale też trudności w diagnozowaniu tego schorzenia. 13 września będziemy obchodzić Światowy Dzień Sepsy, które celem jest zwrócenie uwagi na problematykę ciężkich zakażeń.
Prawidłowo zbilansowana dieta powinna dostarczać organizmowi niezbędne ilości witamin, substancji odżywczych, mikro- i makroelementów. Znaczną jej część powinny stanowić warzywa i owoce oraz ich przetwory, w tym soki. Nie należy też zapominać o produktach zbożowych, kaszach, makaronach, nabiale, mięsie i rybach. Zapytani o opinię eksperci zazwyczaj są zgodni, że klucz do sukcesu w zdrowym odżywianiu tkwi w odpowiednich proporcjach i różnorodności diety. Gdzie w naturze szukać witamin, mikro- i makroelementów, substancji odżywczych? – radzi dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia.
W Polsce na chorobę Alzheimera choruje przeszło 250 tys. osób – z czego tylko 10% ma postawioną diagnozę lekarską. Ma na to wpływ także sam chory, który często do choroby nie przyznaje się przed najbliższymi, lekarzem, a co najważniejsze – przed samym sobą. Czas to zmienić.
Suplementacja witaminą C daje duże korzyści dla zdrowia ludziom otyłym i mającym nadwagę. Z badań wynika, że może być tak skuteczna jak ćwiczenia.
Ministerstwo Spraw Wewnętrznych przygotowało specjalne materiały, które za pośrednictwem Poczty Polskiej trafią do osób starszych. Celem akcji jest ostrzeżenie przed kradzieżami „na wnuczka” i „na policjanta”.
Jak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Polikliniki Gemelli w Rzymie i w King's College London, chirurgia metaboliczna jest bardziej efektywna niż konwencjonalne leczenie cukrzycy typu 2.