Liczba wyników: 4023
Najwyraźniej prawdą jest, że „aptyt rośnie w miarę jedzenia" - im więcej kalorii sobie dostarczasz, tym mózg silnejsze sygnały wysyła, by zjeść jeszcze więcej.
Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne (American Heart Association, AHA) zaleca dwie porcje ryb tygodniowo - to pomoże uchronić się przed chorobami sercowo-naczyniowymi i takimi zdarzeniami, jak zawał czy udar.
Co trzeci przypadek demencji jest do uniknięcia - wystarczy odpowiedni styl życia, by uchronić się przed chorobą. Na demencję choruje niemal 50 milionów ludzi na całym świecie.
Zbyt wysokie BMI, będące czynnikiem ryzyka niealkoholowej choroby wątroby ma 56,7% osób – pokazał Ogólnopolski Test Wątroby. Niepokojąco wyglądają również odpowiedzi na pytania o zmianę masy ciała – ponad 55% ankietowanych w tym okresie przytyło, w tym prawie jedna piąta zwiększyła masę ciała o ponad 10 kg.
Zdrowy sposób odżywania się ma wpływ nie tylko na kształt sylwetki, ale i mózgu - okazuje się, że może zwiększyć jego gabaryty.
Paradontoza, czyli najbardziej przewlekła i tragiczna w skutkach choroba dziąseł, wciąż pozostaje poważnym problemem zdrowia publicznego na świecie. Według WHO, ciężka choroba przyzębia, która może prowadzić do utraty zębów, występuje u 15-20% dorosłych w wieku 35-44 lat, zaś na całym świecie około 30% osób w wieku 65-74 lat nie ma naturalnych zębów.
Skóra to graniczny obszar między nami a otaczającym światem. Nic dziwnego, że to właśnie ona jest wystawiona na wiele szkodliwych czynników. Niestety, sami także przyczyniamy się do jej ciężkiego losu, czasem nawet nie wiedząc jak wiele z codziennych czynności zwyczajnie jej szkodzi. Oto lista 21 czynników szkodliwych dla skóry.
Jak wynika z badań, ryzyko wystąpienia udaru jest w ogromnej mierze związane z czynnikami, na które mamy wpływ. Chodzi m.in. o nadciśnienie tętnicze, choroby serca, stosowanie używek i niezdrowy styl życia. Co prawda nie istnieje metoda, która dawałaby gwarancję na uniknięcie udaru, ale są sposoby na to, by zmniejszyć ryzyko jego wystąpienia?
Wiedza o żywności i żywieniu oraz ich wpływie na zdrowie człowieka jest ogromna i podlega stałej ewolucji i zmianom. Dlatego również Piramida co pewien czas podlega pewnym modyfikacjom – mówi prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz, Dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie.
Pamiętasz dzień, kiedy ostatni raz bolały Cię nogi? Było gorące, letnie popołudnie, wyszłaś z pracy i udałaś się na długi spacer. Po powrocie do domu poczułaś ból i zauważyłaś opuchnięcie nóg. Machnęłaś jednak na to ręką i założyłaś, że powodem dyskomfortu są po prostu wysokie temperatury. Popełniłaś jednak dwa podstawowe błędy – czy wiesz jakie?