Liczba wyników: 6103
Codziennie w Polsce wódkę w małych butelkach o pojemności 100 i 200 ml, potocznie zwanych „małpkami”, kupuje 3 miliony osób. Rocznie daje to liczbę ponad 1 miliarda małych buteleczek wódki sprzedawanych Polakom. Kupują wszyscy, niezależnie od grupy społecznej i zawodowej – od pracowników fabryk po emerytów i studentów.
W 2018 roku czytanie przynajmniej jednej książki w ciągu roku zadeklarowało 37% respondentów - to podobny wynik jak w ubiegłych latach. Zainteresowanie czytelnictwem w Polsce nadal jest niewielkie.
Obecnie dostęp do żywności jest niemal nieograniczony. W sklepach możemy sięgnąć po setki artykułów. Do wyboru mamy różne produkty, smaki czy rodzaje opakowań. Niestety nadmiar powoduje, że czasem marnujemy żywność, a w efekcie wydane na nią pieniądze. Nie wszyscy zdają sobie sprawę również z tego, że jej wyrzucanie to realny koszt, jaki musi ponieść środowisko naturalne. Dlatego najlepiej racjonalnie gospodarować jedzeniem. Jeśli jednak zdarzy się, że kupimy go za dużo, wtedy warto włączyć kreatywność i spróbować zrobić „coś” z „niczego”.
Buraki mogą być pomocne w walce z nadciśnieniem. Znajdujące się w tych warzywach azotany okazały się ponad 100 razy silniejszy niż potas w ochronie przed wywołanym solą wzrostem ciśnienia krwi.
Dieta, która obfituje w błonnik, pomaga zachować bogatą florę jelitową, a ta z kolei wywołuje silniejszą odpowiedź na leczenie w przypadku złośliwego raka skóry.
Jedzenie przekąsek o późniejszej porze to nawyk, który dotyczy wielu ludzi. Takie podjadanie może wiązać się z zaburzeniami snu, mówią uczeni.
Poziom estrogenów może mieć wpływ na kości. Jak wynika z badań uczonych z Uniwersytetu w Toronto, hormony te pomagają w zachowaniu zdrowej tkanki kostnej.
Łatwo ulegają naciągaczom, nie pamiętają wartości pieniądza, nie czują zagrożenia. Pogarszająca się kondycja osób z chorobami otępiennymi to dla ich opiekunów nie tylko osobista tragedia, ale często zapowiedź poważnych kłopotów. Czy to już moment na podjęcie bolesnej decyzji o ubezwłasnowolnieniu? O to warto zapytać specjalistów w czasie otwartego spotkania w Łódzkim Towarzystwie Alzheimerowskim w sobotę, 6 kwietnia o godzinie 11.00.
Mimo że skuteczne szczepionki na gruźlicę istnieją od lat dwudziestych poprzedniego stulecia, od lat osiemdziesiątych obserwuje się gwałtowny nawrót choroby. Światowa Organizacja Zdrowia uznała ją nawet za chorobę będącą globalnym zagrożeniem zdrowotnym. Czym właściwie jest ta choroba, jakie regiony są nią najbardziej zagrożone oraz co możemy zrobić, aby zminimalizować ryzyko zachorowania?
Witamina C to dla wielu z nas sposób na wzmocnienie organizmu, dlatego najchętniej sięgamy po nią w okresie osłabionej odporności np. w czasie jesienno-zimowej aury czy wiosennego przesilenia. Czy przyjmowanie witaminy C, gdy jesteśmy przeziębieni faktycznie ma wpływ na szybszy proces powrotu do zdrowia? Kiedy można mówić o skuteczności jej działania? Zdradzamy fakty i mity nt. popularnego kwasu L-askorbinowego i odpowiadamy, jaką pełni rolę w naszym organizmie.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami