Liczba wyników: 5356
Ciepłe miesiące to idealny czas na aktywność fizyczną poza domem. Jazda na rowerze i spacery to sporty wskazywane jako te, najczęściej uprawiane przez Polaków. Popularnością cieszą się również wędrówki i nordic walking. Planując wysiłek fizyczny, warto skorzystać z dobrodziejstw natury i wybierać miejsca, gdzie powietrze bogate jest w ujemne jony: w lasach, blisko jezior, rzek i wodospadów, nad brzegiem morza. Na co jeszcze zwrócić uwagę podczas uprawiania sportu na zewnątrz, by czerpać z niego jak najwięcej?
24 czerwca obchodzony jest Światowy Dzień Chorych na Osteoporozę. Według danych Światowej Organizacji Zdrowia obecnie cierpi na nią co trzecia kobieta i co dziewiąty mężczyzna na całym świecie. Ten dzień jest dobrą okazją, aby zwrócić uwagę społeczeństwa na zagrożenie tą chorobą, a także uświadomić, jak można z nią walczyć.
Nadchodzi lato, a ty nie zdążyłaś zrzucić zimowych, nadprogramowych kilogramów? Nie szkodzi. Wakacje to doskonały czas, aby zdrowo i bezpiecznie się ich pozbyć. Wówczas mamy znacznie więcej wolnego czasu, który można z powodzeniem przeznaczyć na aktywność fizyczną, a także na przygotowywanie smacznych i lekkostrawnych potraw, w których mogą dominować niskokaloryczne warzywa i owoce.
Wyniki badań klinicznych przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Kolorado i DuPont Nutrition & Health pokazały, że włączenie białka sojowego do wysokobiałkowej diety o obniżonej wartości energetycznej prowadzi do znacznej utraty tkanki tłuszczowej i pomaga w utrzymaniu odpowiedniej wagi.
Aż 18,2 proc. mieszkańców Unii Europejskiej powyżej 65. roku życia jest zagrożonych ubóstwem lub wykluczeniem społecznym. I choć to o 1,9 mln mniej niż jeszcze dziesięć lat temu, trudno mówić o sukcesie polityki senioralnej. Różnice ekonomiczne pomiędzy poszczególnymi grupami wiekowymi są duże, a do tego pogłębiają się z wiekiem. Coraz trudniej uwierzyć, że obecny system opieki społecznej będzie skutecznym rozwiązaniem problemów starzejącej się Europy.
Co najmniej 30 proc. pacjentów w polskich szpitalach jest niedożywionych. Aby prawidłowo zdiagnozować pacjenta wymagane jest przeprowadzenie oceny stanu odżywienia oraz wypełnienie odpowiednich dokumentów takich jak skala NRS, która ocenia ryzyko wystąpienia niedożywienia. Jak pokazuje najnowszy raport „Ocena terapii żywieniowej w polskich szpitalach” Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu prawie 60 proc. pacjentów badanych skalą NRS nie otrzymało zalecanego żywienia.
Tłuszcze trans w ostatnim czasie zyskały złą sławę. Nic dziwnego, bo należy ich unikać ze względów zdrowotnych. Skąd jednak wiedzieć, jaka żywność je zawiera lub jak je ograniczać w diecie, gdzie znaleźć pomocne informacje – na te dylematy odpowiada dr Agnieszką Jarosz z Instytutu Żywienia i Żywności.
„Będzie dobrze”, „dasz radę” – czy takie wsparcie rzeczywiście trafia do osób, które zmagają się z nawrotem raka? Potrzebujemy komunikacji wprost oraz zwykłej obecności – mówią Amazonki i psychoonkolodzy.
Pokrzywa od starożytności jest wykorzystywana medycznie. Zielarze polecają ją szczególnie na choroby stawów i przerost prostaty.
Naukowcy z Niemieckiego Centrum Badań nad Rakiem (Deutsches Krebsforschungszentrum, DKFZ) w Heidelbergu odkryli białko, które jest kluczowym elementem w procesie starzenia się. U wielu organizmów żywych, w tym u ludzi, ma ono główny wpływ na cały mechanizm, wyznaczając długość życia.