Liczba wyników: 5274
Osoby, które często jedzą owoce, częściej deklarują dobre samopoczucie psychiczne i rzadziej odczuwają objawy depresji niż pozostali.
Koper włoski, roślina o smaku anyżu chętnie używana w kuchni, od dawna jest znana ze swoich korzyści zdrowotnych - może pomóc między innymi przy kłopotach z trawieniem. Potwierdzono też, że koper jest skuteczny w leczeniu objawów pomenopauzalnych, takich jak uderzenia gorąca, bezsenność, suchość genitaliów i niepokój, a przy tym nie daje poważnych skutków ubocznych.
Kobiety, które jedzą banany, awokado i łososia, mogą zmniejszyć negatywny wpływ soli na swoją dietę. Jedzenie bogate w potas wiąże się z niższym ciśnieniem krwi, szczególnie u pań, które serwują sobie duże dawki soli.
Dieta bogata w błonnik może znacznie zmniejszyć u pacjentów onkologicznych stan zapalny jelit wywołany radioterapią.
Ból pleców jest częsty u seniorów. Jakkolwiek leki odgrywają ważną rolę w leczeniu bólu, ich stosowanie u starszych pacjentów jest ograniczone ze względu na zaburzenia czynności wątroby i nerek oraz współistniejące problemy zdrowotne i wielolekowość (jednoczesne stosowanie wielu farmaceutyków).
Błonnik fermentacyjny - czyli węglowodany, których ludzkie jelita nie są w stanie samodzielnie przetworzyć, ale niektóre bakterie mogą je trawić - jest niezbędnym źródłem składników odżywczych, których potrzebują drobnoustroje jelitowe.
Nylonowe woreczki do gotowania i tekturowe kubki wyłożone plastikiem to udogodnienia, które ceni sobie wielu ludzi, choć badanie przeprowadzone przez ACS Environmental Science & Technology sugeruje, że są one znaczącym źródłem nanocząstek. Plastik w tych produktach uwalnia biliony małych cząstek do każdego litra wody, z którą się stykają. Według ekspertów, poziomy te jednak mieszczą się w przepisowych limitach.
Zidentyfikowano cząsteczkę we krwi, która jest wytwarzana podczas ćwiczeń i może skutecznie zmniejszyć ilość spożywanego jedzenia oraz otyłość u myszy.
Starsi dorośli z nasiloną apatią lub brakiem zainteresowania zwykłymi czynnościami mogą mieć wyższe ryzyko rozwoju demencji niż osoby z nikłymi objawami zobojętnienia.
Badanie z udziałem ponad pół miliona ludzi pokazało, że ci, którzy dodają sól do jedzenia przy stole, są bardziej narażeni na przedwczesną śmierć z jakiejkolwiek przyczyny.