Liczba wyników: 13632
U osób z atopowym zapaleniem skóry (AZS), ryzyko wystąpienia choroby zapalnej jelit (inflammatory bowel disease, IBD) jest o 34 proc. wyższe w porównaniu z ludźmi wolnymi od tej pierwszej choroby. W przypadku dzieci prawdopodobieństwo to jest większe o 44 proc., mówią eksperci z Uniwersytetu Pensylwanii. Dodatkowo, wraz ze wzrostem nasilenia AZS, ryzyko rozwoju IBD wzrasta.
Osoby z nadciśnieniem, które przyjmują wszystkie leki przeciwnadciśnieniowe przed snem, cechują się lepiej kontrolowanym ciśnieniem krwi i znacznie niższym ryzykiem śmierci lub chorób spowodowanych problemami z sercem lub naczyniami krwionośnymi w porównaniu do osób, które przyjmują leki rano.
Eksperci z Narodowego Uniwersytetu w Singapurze pomagają wyjaśnić związek między ryzykiem raka i niewłaściwą dietą, a także powszechnymi chorobami, takimi jak cukrzyca, które wynikają ze złego odżywiania się.
Genetyczna predyspozycja do większej siły mięśni wiąże się z dłuższym życiem i niższym ryzykiem rozwoju różnych chorób.
Niezależnie od tego, czy wolisz jajka sadzone, ugotowane na twardo czy jajecznicę, możesz się wahać się przed ich zjedzeniem w obawie, że mogą podnosić poziom cholesterolu i być szkodliwe dla zdrowia serca. Badania pokazują jednak, że w ciągu czterech miesięcy poziom cholesterolu był podobny wśród osób, które jadły jajka przez większość dni w tygodniu i tych, które ich nie jadły.
Uczucie senności może sprawić, że poczujesz się o dziesięć lat starszym człowiekiem. Naukowcy z Uniwersytetu w Sztokholmie odkryli, że sen oddziałuje na to, na ile lat się czujemy.
Globalna fala infekcji wywołanych przez grzyby, które stają się lekooporne, sprawiła, że medycy apelują o ostrożność.
Osoby, które wykorzystują siłę woli, aby pokonać pokusy i osiągnąć swoje cele, są postrzegane jako bardziej godne zaufania niż ci, którzy stosują strategie wymagające zewnętrznych zachęt lub „środków odstraszających", takich jak słoiki na pieniądze za przekleństwa lub aplikacje blokujące dostęp do Internetu.
Zakażenie bakterią żołądkową Helicobacter pylori może zwiększać ryzyko rozwoju choroby Alzheimera.
Dieta ketogenna istotnie opóźnia osłabienie pamięci związane z chorobą Alzheimera u myszy. Takie zaburzenie u gryzoni jest porównywalne z łagodnym upośledzeniem funkcji poznawczych u ludzi, które poprzedza pełnoobjawową chorobę Alzheimera