Liczba wyników: 7305
Im dłużej ktoś zmaga się z otyłością, tym wyższe ma ryzyko różnych problemów zdrowotnych, w tym nasilenia się czynników chorób kardiometabolicznych.
Codzienne dodawanie do posiłków 30 gramów orzeszków ziemnych lub około łyżeczki ziół i przypraw może znacznie poprawić skład bakterii jelitowych, a więc i wskaźnik ogólnego stanu zdrowia.
Bez względu na to, jak egoistyczna, żądna władzy lub chciwa jest dana postać, dla wielu z nas ta ciemna strona osobowości jest pociągająca - częściowo ze względu na nasze przypuszczenia, że niektórzy mogą mieć i dobre nieujawniane cechy. Na University of Michigan sprawdzono, jak oceniamy bohaterów filmowych i odkryto, że zarówno dorośli, jak i dzieci częściej twierdzili, że złoczyńcy są wewnętrznie dobrzy, niż że bohaterowie są wewnętrznie źli.
Osoby, które przyjmują statyny, rodzaj leków obniżających poziom cholesterolu, mogą mieć niższe ryzyko wystąpienia udaru wywołanego krwotokiem śródmózgowym.
Zdrowszy styl życia wiąże się z niższym ryzykiem zaburzenia funkcji poznawczych, a co ciekawe, nie ma tu znaczenia, czy dana osoba jest nosicielem określonej formy genu APOE, który sprzyja rozwojowi demencji.
Większa ilość owoców i warzyw może znacznie zwiększyć poczucie szczęścia w niedługiej perspektywie czasowej.
Żelazo sprzyja tworzeniu tkanki tłuszczowej w sercu i prowadzi do przewlekłej niewydolności serca u około pięćdziesięciu procent osób, które przeżyły zawał.
Część komórek odpornościowych mózgu może spowolnić postęp choroby Alzheimera.
Osoby z cukrzycą typu 2 osoby, które jedzą wysokoenergetyczne śniadanie i niskokaloryczną kolację, cechują się lepszą kontrolą poziomu cukru we krwi niż ludzie serwujący sobie niewielkie śniadanie i obfitą kolację.
Ludzie, którzy cierpią na przewlekły ból w wieku czterdziestu kilku lat, częściej deklarują dolegliwości bólowe, zły stan zdrowia, zaburzenia zdrowia psychicznego i problemy ze znalezieniem zatrudnienia w wieku powyżej 50 i 60 lat.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami