Liczba wyników: 2709
Niektóre badania wskazują, że wgetarianizm może być dobry dla dłuższego zachowania zdrowia. Szczególnie czerwone i przetworzone mięso - jeśli jest jedzone w znacznych ilościach - jest uważane za mogące sprzyjać rozwojowi wielu chorób. Okazuje się jednak, że jarosze nie mogą liczyć na specjalne względy upływającego czasu.
Nowotwory stały się jednym z największych zdrowotnych zagrożeń cywilizacyjnych naszych czasów. Pamiętajmy, że stała obserwacja organizmu, profilaktyka i systematyczna kontrola są najlepszymi narzędziami walki z rakiem. Na co zwrócić uwagę i o czym pamiętać, aby zachować czujność onkologiczną?
Jiaogulan (Gynostemma pentaphyllum) to jeden z najpopularniejszych chińskich leków ziołowych. Nierzadko stosuje się je w celu osłabienia efektów starzenia się - wielu ludzi w starszym wieku pije herbatę Jiaogulan, bo może ona przedłużyć życie.
Polacy darzą zaufaniem małe gabinety lekarskie oraz lekarzy pierwszego kontaktu w większym stopniu niż pozostałe instytucje opieki zdrowotnej – wynika z raportu „Internet + Pacjent = Diagnoza?” opracowanego przez Procontent Communication. Znaczna liczba badanych (40 proc.) nie wymienia żadnej z wymienionych placówek jako godną zaufania.
Otyłość sprzyja wielu różnym chorobom, prowadzi m. in. do cukrzycy typu 2, chorób serca, udaru. Poza tym wiąże się z aż dziesięcioma nowotworami, mówią eksperci z Cancer Research UK.
Niskie temperatury i krótkie zimowe dni nie sprzyjają naszej odporności i dobremu samopoczuciu. W tym czasie odporność słabnie i zwiększa się prawdopodobieństwo "złapania" infekcji. Jak radzić sobie, aby wzmocnić organizm w tym trudnym dla niego czasie? Jednym ze sposobów jest zmiana nawyków żywieniowych. Co jeść, aby zwiększyć odporność?
Niektórzy zagrażają swojemu zdrowiu nie dlatego, że codziennie raczą się czymś mocniejszym, ale ze względu na to, że gdy sięgają po alkohol, piją do upadłego.
Od dawna uczeni mówią, że seks przydaje prozdrowotnych korzyści, m. in. wzmacnia układ odpornościowy, działa przeciwbólwowo, pomaga łagodzić zaburzenia snu. Teraz do tej listy można dodać ochronę przed rakiem prostaty.
Dojrzałym ludziom (a nawet takim po trzydziestce) świąteczny czas kojarzy się często z (przywożonymi zwykle z Kuby) pomarańczami (nie, nie z colą...). W bożonarodzeniowy czas więc, choćby z sentymentu częsciej sięgamy po te owoce. I słusznie, choć powinniśmy pamiętać o nich przez cały rok, bo zapewniają wiele prozdrowotnych korzyści.
Świadomość Polaków dotycząca odżywiania stale rośnie. Dlatego coraz częściej szukamy produktów, które są naturalne. Jak podkreślają dietetycy – im bliżej natury, tym czujemy się zdrowsi. Stąd tak popularne stały się ekobazary czy targi śniadaniowe oferujące żywność najwyższej jakości. Jeśli chcemy czuć się dobrze w swoim ciele powinniśmy sięgać po produkty jak najmniej przetworzone. Podobnie jest z kawą. Zarówno bariści, jak i dietetycy podkreślają, że naturalny oraz bogaty smak i aromat kawy możemy uzyskać wyłącznie ją parząc, a nie rozpuszczając.