Liczba wyników: 6216
Tegorocznego Nobla w dziedzinie chemii zdobyły Emmanuelle Charpentier oraz Jennifer A. Doudna "za opracowanie metody edycji genomu".
Według nowych badań mocna czarna kawa, która obudzi nas po kiepsko przespanej nocy, może zaburzyć kontrolę poziomu cukru we krwi.
Nowe badanie z udziałem około 80 tysięcy osób pokazuje, że pacjenci z chorobą Parkinsona mają o 30 proc. wyższe ryzyko zgonu z powodu Covid-19 niż ludzie bez choroby neurodegeneracyjnej.
Młodzi ludzie cechują się silniejszą odpowiedzią immunologiczną na utratę ukochanej osoby, wynika z badań przeprowadzonych na Uniwersytecie w Birmingham.
Zakażenie koronawirusem może powodować dolegliwości neurologiczne, w tym chorobę Parkinsona, obawiają się medycy.
Grillowanie i smażenie jest bardzo modne i najlepsi kucharze całego świata uczą, jak przygotować najdoskonalsze burgery czy steki. Jednak karmelizacja mięsa w wysokiej temperaturze może być szkodliwa dla zdrowia.
Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Göteborgu pokazują, że kobiety o dłuższym okresie rozrodczym cechowały się podwyższonym ryzykiem demencji w starszym wieku w porównaniu z paniami, których płodność trwała krócej.
Już wykazano, że zwierzeta mogą żyć dłużej dzięki ograniczeniu kaloryczności diety, w tym zmniejszeniu ilości cukru w diecie. Teraz badacze z Uniwersytetu w Montrealu odkryli, że zdolność komórek do wyczuwania obecności cukru ma tu istotne zanaczenie.
Wydaje się, że zaburzenia lękowe są związane z kilkoma problemami fizycznymi, takimi jak: choroby tarczycy, choroby układu oddechowego, zapalenie stawów i migrenowe bóle głowy.
Z badania opublikowanego przez Amerykańskie Towarzystwo Psychologiczne wynika, że napięte relacje z rodzicami, rodzeństwem czy dalszą rodziną mogą być bardziej szkodliwe dla zdrowia niż problemy ze współmałżonkiem.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami