Liczba wyników: 2153
Międzynarodowy zespół naukowców zmapował geny człowieka, które zwiększają lub zaburzają odporność mózgu na rozmaite choroby neurologiczne i psychiczne. W toku badań zaprezentowanych w czasopiśmie Nature Genetics zidentyfikowano geny, które mogą rzucić światło na różnice występujące w wielkości mózgu i inteligencji. Wyniki mogą również przełożyć się na opracowanie nowych terapii farmakologicznych.
Jak wynika z raportu WHO, wraz ze starzeniem się ludności na świecie liczba osób z otępieniem zwiększy się prawie dwukrotnie do 65,7 mln w 2030 roku.
W toku nowych badań przeprowadzonych w Hiszpanii ustalono, że jedzenie w fast foodach zwiększa ryzyko zapadnięcia na depresję. Odkrycia zaprezentowane w czasopiśmie Public Health Nutrition wskazują na korelację między depresją a fast foodowym jedzeniem, jak hamburgery, pizze czy hot dogi, a także wypiekami przemysłowymi, np. rogalikami czy pączkami. Konkretnie, osoby żywiące się jedzeniem typu fast food i wypiekami przemysłowymi są o 51% bardziej zagrożone zapadnięciem na depresję niż osoby stroniące od takich produktów.
Z badań wynika, że czekolada może być pomocna w zapobieganiu m. in. chorobom serca. Teraz uczeni odkryli jeszcze więcej zdrowych właściwości flawonoli - przeciwutleniaczy znajdujących się w ziarnach kakao.
Najbardziej aktywnych konsumentów, tzw. prosumentów charakteryzuje przekonanie, iż wiele aspektów zdrowia jest uzależnionych od naszego stylu życia, a także troska o zdrowie wynikająca z poczucia odpowiedzialności względem rodziny i społeczeństwa. Sporo z nas uważa, że może mieć kontrolę nad różnymi zaburzeniami zdrowia, jednak poczucie to zależy od rodzaju i specyfiki konkretnej choroby - wynika z raportu „Ja i moje ciało. Zdrowie i dobre samopoczucie w dzisiejszych czasach".
Testy, w których wzięło udział ponad 30 000 kobiet, wykazały, że migrena wiązała się ze zwiększeniem o 22% prawdopodobieństwa zespołu niespokojnych nóg. Zależność stwierdzono u zarówno u pacjentek z migreną z aurą, jak i bez aury.
Jak informuje WHO, w latach 2000-2050 odsetek światowej populacji powyżej 60 lat podwoi się z około 11 do 22 procent.
Każdy z nas od czasu do czasu ma po prostu zły dzień, ale ci, którym permamentnie jest smutno, mogą zmagać się z depresją sprawiającą, że nie można normalnie funkcjonować. Według amerykańskiego Narodowego Instytutu Zdrowia Psychicznego, depresja jest spowodowana psychologicznymi, biologicznymi i środowiskowymi czynnikami. Istnieją różne jej rodzaje, ale wszystkie mają te same podstawowe objawy. Oto pięć najpowszechniejszych symptomów rozpoznania choroby.
Osoby doświadczające osłabienia pamięci stają się zapominalskie i niezdolne do przyswojenia nowych informacji. Częściej się mylą, są zdezorientowane, a jednocześnie bardziej nerwowe z powodu zmagania się z problemami poznawczymi. W jednym przypadku zmniejszenie zdolności zapamiętywania jest czasowe, w innym długotrwałe - wszystko zależy od przyczyn leżących u podstaw dolegliwości.
Masz problemy z koncentracją? Chcesz coś powiedzieć, ale brakuje ci słów? To znak, że Twój mózg potrzebuje porządnego obiadu i... gimnastyki. Mózg stanowi zaledwie 2 proc. masy ciała, ale zużywa aż 20 proc. energii, jaką potrzebuje do funkcjonowania nasz organizm. Co piąta łyżka pokarmu trafia do mózgu, dlatego tak ważne jest, co na tej łyżce się znajduje, a nawet w jakich warunkach jest spożywane.