Liczba wyników: 4023
Garść nasion czy łyżeczka przypraw może dostarczyć nam moc składników mineralnych i witamin. Nic dziwnego, że już w starożytności były wykorzystywane w medycynie. Pora, aby te „maleństwa” na dobre zagościły w naszym menu.
Stres nie pozostaje bez wpływu na układ odpornościowy i nerwowy. Okazuje się, że wobec tego może też sprzyjać rozwojowi chorób autoimmunologicznych.
Chrapanie może skutecznie popsuć relacje, prowadzić do zaburzeń snu (głównie osoby śpiącej obok chrapiącego) i obniżyć ogólne poczucie komfortu życia. Na szczęście istnieją skuteczne sposoby na to, aby dać kres tej drażniącej dolegliwości.
Skóra wokół oka jest bardzo delikatna i wymaga szczególnego traktowania. Z biegiem lat bardziej widoczne stają się problemy, które jej dotykają – cienie, worki, opadające powieki czy zmarszczki. Domowe sposoby walkę z tymi problemami mogą nie przynieść efektów. Może się okazać, że potrzebne będą zabiegi medycyny estetycznej. Jak radzić sobie z najczęstszymi mankamentami w okolicach oczu opowiada dr Przemysław Styczeń, lekarz medycyny estetycznej.
Jak pokazują wyniki najnowszego badania „Polska na Talerzu 2018”, Polacy chętnie odwiedzają różnego rodzaju restauracje, w których zostawiają coraz więcej pieniędzy. Liczy się smak potraw i chęć poznawania nowych smaków, za które jesteśmy w stanie zapłacić od 10 od 70 złotych.
Lato, zwłaszcza takie gorące jak tegoroczne, to czas kiedy zjadamy ogromne ilości lodów. Czy należą one do grupy bezpiecznych słodyczy? Zdaniem dietetyków niestety tak nie jest. Dwie gałki lodów to około 250 kilokalorii, czyli tyle samo, ile zawiera pół tabliczki czekolady.
Wiadomo, że alkohol nie jest polecany osobom, które chorują na cukrzycę. Czy to oznacza jednak, że diabetycy nie mogą świętować ważnych wydarzeń poprzez wypicie lampki szampana? Niekoniecznie, kluczem jest tu umiarkowanie.
Beata Tyszkiewicz, jedna z najsłynniejszych polskich aktorek, odtwórczyni ról między innymi w takich filmach jak: "Rękopis znaleziony w Saragossie", "Lalka", czy "Seksmisja", kończy 80 lat.
Witamina C (kwas askorbinowy) jest witaminą rozpuszczalną w wodzie, której organizm potrzebuje do wielu różnych procesów. Ponieważ nie możemy jej gromadzić, łatwo o niedobory i trzeba sobie jej regularnie dostarczać. Sprawdź, jakie objawy mogą świadczyć o tym, że w twojej diecie jest za mało witaminy C.
Najlepszym sposobem na ugaszenie pragnienia podczas upału jest jedzenie bananów - twierdzą dietetycy. Banany znane były dotąd jako pełne witamin i minerałów owoce bogate w przeciwutleniacze. Teraz wiadomo, że w 100 g tego owocu znajduje się aż 75 g wody!
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami