Liczba wyników: 789
Regularna praktyka jogi może pomóc w zapobieganiu przybierania na wadze u osób w wieku średnim z prawidłową masą ciała i sprzyjać utracie wagi u ludzi z nadmiarem kilogramów.
Według międzynarodowego zespołu ekspertów czas zmienić sposób myślenia o żywności ultraprzetworzonej.
Trąd jest jedną z najstarszych i najbardziej uporczywych chorób na świecie, ale wywołujące ją bakterie mogą mieć również zaskakującą zdolność do wzrostu i regeneracji ważnego narządu.
U osób dorosłych z atopowym zapaleniem skóry (AZS) ryzyko wystąpienia nowej choroby zapalnej jelit jest o 34 proc. wyższe niż u ludzi wolnych od tej choroby. U dzieci ryzyko to jest o 44 proc. wyższe.
Serwowanie sobie po każdym posiłku przekąsek skrobiowych wiąże się z o co najmniej 50 proc. wyższym ryzykiem przedwczesnej śmierci i 44-57 proc. wyższym zagrożeniem zgonem związanym z chorobami sercowo-naczyniowymi. Z drugiej strony, jedzenie owoców, warzyw i nabiału podczas określonych posiłków przekłada się na niższe prawdopodobieństwo przedwczesnej śmierci z powodu chorób układu krążenia, raka lub jakiejkolwiek innej przyczyny.
Przewlekła ekspozycja na drobne cząstki zanieczyszczeń powietrza (PM2,5) i dwutlenek azotu (NO2) może zwiększać ryzyko innych form raka niż nowotwór płuca.
Seniorzy, którzy grają w cyfrowe gry logiczne, mają takie same zdolności zapamiętywania jak osoby w wieku 20 lat.
Słuchanie muzyki i picie kawy to codzienne przyjemności, które mogą wpływać na aktywność mózgu człowieka tak, że poprawią wydajność poznawczą, w tym w zadaniach wymagających koncentracji i pamięci.
Kobiety, u których menopauza zaczyna się wcześnie, przed 40 rokiem życia, są bardziej narażone na rozwój demencji w późniejszym życiu w porównaniu z kobietami, u których klimakterium zaczyna się w wieku 50-51 lat
Uspokajający efekt oddychania w stresujących sytuacjach to powszechnie znana koncepcja. Teraz jednak lepiej rozumiemy, w jaki sposób sam akt oddychania wpływa na nasz mózg.