Liczba wyników: 1468
Większe ilości cukru w diecie to znacznie wyższe ryzyko demencji. Picie słodkich napojów i słodzenie herbaty nie jest wskazane dla osób zagrożonych chorobą Alzheimera.
Szwajcarscy naukowcy ogłaszają istotny postęp w walce z chorobą Alzheimera - opracowali kapsułki, których wszczepienie dostarcza i aktywuje mechanizmy, które wykazują działanie powstrzymujące chorobę.
Wiara w Boga może mieć prozdrowotne efekty. Włoscy uczeni przeprowadzili badania, z których wynika, że u ludzi wierzących choroba Alzheimera rozwija się z opóźnieniem.
Odczuwanie niepokoju to obecnie niemal signum temporis, w przypadku ludzi w starszym wieku może być nie tylko wynikiem określonej osobowości czy życiowych problemów, ale wczesnym wskaźnikiem choroby Alzheimera.
Nowe badania wykazały związek między zmęczeniem w ciągu dnia a gromadzeniem się w mózgu białek, które mają związek z rozwojem choroby Alzheimera.
Wyniki najnowszych badań nad chorobą Alzheimera budzą nadzieję: może już w przeciągu najbliższych 6-8 lat opracowana zostanie szczepionka, pomagająca w znaczny sposób dotkniętym tą chorobą.
Zawarty w kurkumie bioaktywny związek sprzyja proliferacji i różnicowaniu komórek macierzystych w mózgu, co może pomóc uchronić się przed chorobą Alzheimera.
Popcorn może być niebezpieczny dla zdrowia. Do tego przygotowywanego w mikrofali dodaje się diacetyl, który może skutkować zarostowym zapaleniem oskrzelików i chorobą Alzheimera.
Espresso - klasycznie czarne lub z różnymi dodatkami, podane jako caffe latte czy americano lub Flat white, nie tylko może nas skutecznie obudzić, ale i hamować gromadzenie się szkodliwych białek związanych z chorobą Alzheimera.
Naukowcy na całym świecie od lat próbują znaleźć odpowiedź na pytanie o przyczyny choroby Alzheimera, jedne z najnowszych badań zwracają uwagę na zależność pomiędzy wykształceniem, a rozwojem choroby.