Liczba wyników: 4264
Odczuwanie niepokoju jest naturalne, ale we współczesnym świecie wielu ludzi zmaga się z nim nieustannie do tego stopnia, że doświadczają zaburzeń lękowych i z trudem prowadzą normalne życie. Psycholodzy alarmują, że umiejętność wypoczywania jest coraz rzadsza, a nawet postponowana, jako nieproduktywna czy oznaczająca lenistwo. Tymczasem warto nauczyć się relaksować, by lepiej się poczuć i osłabić napięcie, mówią eksperci. Może do tego służyć np. muzyka.
To, co jemy wieczorną porą, ma duże znaczenie dla jakości snu. Problemy z zasypianiem, wybudzanie się, koszmary - to wszystko może wynikać z rodzaju zjedzonej kolacji.
Budzisz się z bólem gardła, potem przychodzi katar, kaszel i kichanie – to jasne, że złapała Cię infekcja. Niestety, nie ma lekarstwa na przeziębienie, ale warto je poskromić, zanim dojdzie do powikłań np. zapalenia krtani czy płuc. Na szczęście istnieje kilka sposobów, dzięki którym szybciej rozprawisz się z wirusem i wrócisz do pełni sił.
W tym roku Medyczny Nobel został przyznany za odkrycia dotyczące mechanizmów molekularnych kontrolujących rytm okołodobowy.
Nie rezygnuj ze śniadania, nawet gdy rano się śpieszysz - pierwszy posiłek nie tylko daje energię na początek dnia i „budzi" organizm, ale też może mieć wpływ na niższe ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Jeśli mimo upływu lat, pilnujesz wagi i nie zyskujesz kolejnych kilogramów, masz większe sznase na ochronę przed cukrzycą.
Witaminy i związki mineralne są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Podczas jednak, gdy niektóre z nich możemy z łatwością dostarczać z licznymi produktami spożywczymi, inne nie występują powszechnie w pokarmach. Tak jest w przypadku witaminy D, która ma niebagatelny wpływ na rozwój już od pierwszych dni życia.
Czym byłaby polska kuchnia, bez aromatycznych, intensywnych w smaku i niezastąpionych kiszonych ogórków i kapusty? Stanowią one rarytas sam w sobie, nieodłączny składnik tradycyjnych potraw, a także mogą zmienić oblicze nawet najprostszych dań. Kiszonki to również sposób na wzmocnienie odporności, która szczególnie przyda nam się na przełomie jesieni i zimy. Pierwsze z przygotowanych u schyłku lata przetworów osiągnęły już pełnię smaku, dlatego warto poznać najpyszniejsze sposoby na włączenie ich do codziennego menu.
Twój język jest obrzęknięty, zaczerwieniony i bolesny? Może być wiele przyczyn problemu, począwszy od złej higieny jamy ustnej na chorobach autoimmunologicznych kończąc. Ten mały, zwinny mięsień wbrew pozorom pełni kluczową rolę – pozwala Ci właściwie jeść, odróżniać smaki czy mówić. Nie zaniedbuj go!
Kiedy ktoś płacze, chcemy go jak najszybciej pocieszyć i osuszyć łzy, ale płacz może być pomocny - ułatwia radzenie sobie z nieszczęściem czy porażką. Sprawia także, że dana osoba efektywniej będzie zachowywała się następnym razem, gdy będzie miała do czynienia z podobną sytuacją.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami