Liczba wyników: 4615
Obecnie na rynku pojawiło się bardzo wiele produktów oznaczonych kuszącym dopiskiem „light” – przetworów mlecznych, majonezów, napojów. Chętnie je wybieramy w nadziei, że są lepsze dla naszego zdrowia i figury niż ich tradycyjne odpowiedniki. Ale czy hasło to rzeczywiście coś znaczy? Czy jest jedynie hasłem marketingowym? Czym tak naprawdę jest żywność „light”?
Sezon zachorowań na grypę wkrótce osiągnie swoje apogeum. Polacy co roku zażywają ogromne ilości leków, próbując wyleczyć się z tej choroby. Jednak niewielu z nas wciąż zapomina o najprostszej, a jednocześnie najbardziej sprawdzonej zasadzie - lepiej zapobiegać, niż leczyć.
Każdego dnia w Polsce dziesięć kobiet słyszy diagnozę – „rak szyjki macicy”. 40% z nich nie ma szans na wyleczenie, ponieważ stadium rozwoju nowotworu jest zaawansowane. Dlaczego? Na ogół dlatego, że cytologia została wykonana za późno.
Trądzik u dorosłych to coraz powszechniejszy problem. Można zaryzykować stwierdzenie, że to rodzaj choroby cywilizacyjnej. Związany jest nie tylko z zaburzeniami hormonalnymi, ale również z niewłaściwą dietą, stresującym trybem życia i zanieczyszczeniem środowiska. Zdarza się też, że osoby, które w młodzieńczym wieku nie miały problemów z cerą, w dorosłości zaczynają cierpieć na to schorzenie. Niestety, trądzik u dorosłych jest przewlekły i trudniejszy do wyleczenia niż trądzik młodzieńczy.
Już w najbliższą niedzielę, 16 października, obchodzimy Światowy Dzień Żywności. Jak wynika z raportu Federacji Polskich Banków Żywności „Nie marnuj jedzenia 2016” problem marnowania żywności dotyczy niemal 1/3 Polaków. Co trzecia osoba przyznaje się do tego, że zdarza się jej wyrzucać żywność – najczęściej są to wędlina, pieczywo, warzywa i owoce. Radzimy jak odpowiednio przechowywać i przetwarzać żywność, aby jej nie marnować.
Podróżowanie z bagażem podręcznym jest tanie, wygodne i szybkie. Dzięki temu unikniesz stania w kolejce i masz też pewność, że walizka doleci z tobą na miejsce. Oto kilka patentów, które sprawią, że wyjazd z bagażem podręcznym będzie czystą przyjemnością.
Najpopularniejszymi miesiącami na wakacyjny wyjazd są niezmiennie lipiec i sierpień. To w tym okresie wiele osób wyrusza na zasłużone wakacje. Jednak coraz więcej turystów korzysta z uroków krótkiego urlopu także jesienią. Gdzie warto się wybrać gdy upały zelżeją, a my będziemy mogli odpocząć od codziennych obowiązków? Ciekawą propozycją może być wybór jednego z europejskich festiwali.
Okulary przeciwsłoneczne większości z nas kojarzą się z latem. O tej porze roku ciężko się bez nich obyć, ponieważ wiąże się z częstą, długotrwałą ekspozycją na promieniowanie słoneczne – Słońce świeci tak mocno, że utrudnia widzenie. Warto jednak wiedzieć, że istnieje kilka powodów, dla których po wakacjach nie powinniśmy chować okularów przeciwsłonecznych głęboko w szafie, razem z japonkami i kostiumem kąpielowym.
Warzywa to podstawa zdrowej diety i powinno ich być w naszym menu jak najwięcej. Dostarczają niezbędnych witamin i minerałów oraz błonnika pokarmowego, a przy tym mają bardzo mało kalorii. Mimo to większość z nas przyznaje, że warzyw je za mało. Jak w prosty sposób zwiększyć ilość warzyw w codziennej diecie radzi dietetyk Adriana Szulińska.
W dniach 22 i 23 października już po raz siódmy odbędą się Sopockie Targi Seniora. To miejsce i czas gdzie można zapoznać się z różnorodną ofertą produktów i usług odpowiadających na potrzeby i oczekiwania osób starszych. Ważnym dopełnieniem targów są bezpłatne badania, porady ekspertów, warsztaty i pokazy.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami