Liczba wyników: 12574
Produkty bogate we flawonoidy, w tym owoce jagodowe, jabłka, gruszki i wino, wydają się mieć pozytywny wpływ na poziom ciśnienia krwi, a związek ten jest częściowo wyjaśniony przez cechy mikrobiomu jelitowego.
Marihuana, najczęściej używana nielegalna substancja na świecie, jest związana ze zwiększonym ryzykiem występowania nowotworów głowy i szyi.
Proste badanie krwi może zrewolucjonizować sposób, w jaki lekarze zapobiegają zawałom serca i udarom, poprzez identyfikację pacjentów, którzy najprawdopodobniej skorzystają na stosowaniu leków profilaktycznych.
Według Światowej Organizacji Zdrowia około 3,9 proc. światowej populacji doświadczyło zespołu stresu pourazowego (PTSD) w pewnym momencie swojego życia.
Według Światowej Organizacji Zdrowia globalny poziom otyłości prawie potroiła się od 1975 roku. Jak się uważa, przyczynami otyłości mogą być m.in. zwiększone spożycie tłuszczów, węglowodanów lub ultraprzetworzonej żywności (ultra-processed food, UPF), brak aktywności fizycznej, hiperlipidemia i hiperinsulinemia.
Powszechnie wiadomo, że cukier powoduje próchnicę, ale nowe badania Uniwersytetu Cornella dostarczają dowodów na to, że - w zależności od naszego genotypu - również skrobie mogą przyczyniać się do jej powstawania.
Czynniki środowiskowe, w tym styl życia (palenie papierosów i poziom aktywności fizycznej) oraz warunki życia, mają większy wpływ na zdrowie i przedwczesną śmierć niż nasze geny.
Od 2011 roku w całej Europie obserwuje się spowolnienie wzrostu średniej długości życia, mówią uczeni z Uniwersytetu Anglii Wschodniej.
Aktywność fizyczna zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, częściowo poprzez redukcję sygnalizacji związanej ze stresem w mózgu.
Herbata zawiera flawonoidy, takie jak katechiny, które mają liczne korzyści zdrowotne. Teraz naukowcy z Instytutu Technologii w Nagoi (Japonia) odkryli, że szkliwienie ceramicznych zestawów do herbaty odgrywa kluczową rolę w zatrzymywaniu korzystnych składników tego napoju. Badając wpływ różnych szkliw na zawartość katechin w zielonej herbacie, stwierdzili, że wybór materiałów szkliwa wpływa na stężenie tych związków, a także na kolor i smak herbaty.