Liczba wyników: 5280
Lista problemów zdrowotnych, jakim sprzyja stres, jest długa. Objemuje m. in. choroby serca, depresję, bóle głowy, kłopoty żołądkowe, bezsenność, etc. Do tego spisu należy dodać cukrzycę - zagrożenie szczególnie dotyczy kobiet.
Pomimo braku kalorii, słodziki nie pomagają schudnąć. Uczeni nie znaleźli żadnych dowodów na to, że stosowanie słodzików, czy to u dzieci, czy u dorosłych, wpływa na poziom wagi.
Choć okres bożonarodzeniowy się skończył, skutki świętowania mogą pozostać na znacznie dłużej. Okazuje się, że po tym grudniowych świętach poziom cholesterolu istotnie wzrasta.
Gdy temperatura spada, nasz organizm ma specjalne dietetyczne potrzeby. Aby się rozgrzać warto sięgnąć po określone produkty i wcale nie powinien to być pełny tłuszczu i cukru fast food, choć nierzadko na takie właśnie dania mamy ochotę, gdy na zewnątrz śnieg, mróz i zimny wiatr. Oto, jakie produkty najskuteczniej i najzdrowiej pozwolą się rozgrzać.
Stres może przysporzyć nam wielu problemów, w tym kłopotów z trawieniem, zaburzeń snu, czy bólu głowy, jest też pośrednią przyczyną przybierania na wadze. Sprawdź, dlaczego.
Zurbanizowane przestrzenie mogą wydawać się komfortowe, ale to naturalne obszary są najlepszym miejscem do życia, jeśli chodzi o zdrowie. Jak wynika z badań, ludzie, którzy mieszkają w pobliżu zielonych terenów, są mniej zestresowani i mają zdrowszy układd sercowo-naczyniowy.
W ramach europejskiego badania klinicznego uczeni testują obiecującą nową terapię komórkami macierzystymi, która może opóźnić lub zapobiec niewydolności nerek u pacjentów z cukrzycą.
Wiele badań pokazało, że małżeństwo może dawać prozdrowotne korzyści. Ludzie będący w związkach są zdrowsi i żyją dłużej. To wszystko pozostaje w mocy pod jednym warunkiem - o ile związek jest udany, jeśli zaś powoduje kłopoty i znacznie obciąża emocjonalnie, przyczynia się do rozwoju kłopotów ze zdrowiem. Problematyczne relacje z partnerem skutkują np. wyższym ryzykiem nadwagi.
Nowy eksperymentalny lek okazał się skuteczny w walce z chorobą Parkinsona.
Pomimo powszechnej popularności sztucznych substancji słodzących, istnieje wiele kontrowersji dotyczących ich zalet i zagrożeń z nimi związanych. Czyich spożywanie jest dla nas dobre, czy nie? Uczestnicy pewnej unijnej inicjatywy poszukują rozstrzygających odpowiedzi.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami