Liczba wyników: 7041
Osoby otyłe, które przeszły operację odchudzającą, mają niższe ryzyko zachorowania na raka skóry, w tym czerniaka.
Odpowiednio zbilansowana dieta pozwala nie tylko zadbać o lesze zdrowie i samopoczucie, ale także jest ekologiczna. Jedzenie określonych produktów pomaga zadbać o Ziemię.
W ostatnich latach medycy zastanawiali się nad efektywnością niewielkich dawek kwasu acetylosalicylowego (substancji aktywnej w takich lekach jak aspiryna, polopiryna etc.) w zapobieganiu zawałów serca czy udarów. Nowozelandzkie badanie pokazuje, że niektórzy mogą skorzystać na stosowaniu tego leku.
Okres świąteczny to wiecej wolnego czasu i okazji do zabawy, co często oznacza też raczenie się różnymi trunkami. Eksperci ostrzegają: ostrożnie z alkoholem, bo ma różnoraki negatywny wpływ na nasz organizm. W badaniu przeprowadzonym przez japońskich badaczy pokazano, że nawet niewielkie spożycie alkoholu miało związek z podwyższonym ryzykiem raka.
Jeśli musisz ściślej kontrolować poziom cukru we krwi, zaserwuj sobie na śniadanie awokado, dzięki temu łatwiej będzie zadbasz o odpowiednią ilość glukozy.
Badanie amerykańskich uczonych z Behavioral and Epidemiology Research Group pokazało, że kobiety, które schudły i zachowały nową wagę, mają niższe ryzyko raka piersi niż panie z nadwagą, u których masa ciała nie uległa żadnej zmianie.
Diety pełne czerwonego mięsa i tłustych potraw mogą sprzyjać utracie wzroku, szczególnie u seniorów, alarmują uczeni z University at Buffalo.
Osoby, które sypiają zbyt krótko, muszą włożyć wiele wysiłku nawet w proste zadania. Niewyspany mózg nie potrafi wydajnie pracować.
Tłuszcz trzewny, czyli ten gromadzący się wokół talii, może zaburzać parcę organizmu na wiele sposobów. Jak się okazuje, negatywnie wpływa także na nasze zdolności poznawcze.
Kulinarne specjały to jeden z charakterystycznych elementów Świąt i trudno jest pozostawać na diecie, kiedy na wyciągniecie ręki są pyszne ryby, pierogi czy makiełki. No i nie można wręcz oprzeć się bożonarodzeniowym słodkościom, takim jak piernik, makowiec, czy sernik. Oczywiście częściowo odpowiada za to określony nastrój, czyli poczucie wyjątkowości świątecznego czasu, prawda jest jednak i taka, że o każdej porze roku nie jest łatwo zrezygnować ze słodyczy - uczeni mówią, dlaczego.