Liczba wyników: 10568
Chociaż stymulujące umysł czynności i doświadczenia życiowe mogą poprawić funkcje poznawcze, w tym pamięć, stres zaburza tę korzystną relację.
Przy przyjmowaniu leków przeciwpsychotycznych, które blokują receptory dopaminy w mózgu, warto stosować także medykamenty, które powstrzymują te pierwsze przed blokowaniem takich receptorów w trzustce. To pomoże ograniczyć metaboliczne skutki uboczne, w tym zaburzoną kontrolę poziomu cukru we krwi lub dysglikemię.
Stosowanie diety złej jakości może prowadzić do zmian w mózgu, które są powiązane z depresją i stanami lękowymi.
W Kanadzie rośnie liczba zachorowań na raka piersi u kobiet w wieku poniżej 50 lat. Może to być jednak trend nie tylko lokalny.
W dobie smartwatchów monitorowanie ilości kroków nigdy nie było łatwiejsze. Jak się okazuje, zarówno cele związane z ćwiczeniami opartymi na krokach, jak i tymi ocenianymi na podstawie czasu, są w równym stopniu powiązane z niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci i chorób układu krążenia.
Dieta śródziemnomorska może zmniejszyć ryzyko przedwczesnej śmierci u kobiet z jakiejkolwiek przyczyny aż o 23 proc.
Każdy doświadcza starzenia się na swój sposób, a ważną rolę w tym procesie odgrywają czynniki takie, jak genetyka, styl życia i środowisko. Niektóre osoby dożywają 90, a nawet 100 lat w dobrym zdrowiu, bez leków i chorób mózgu. Jak to możliwe, że zachowują zdrowie mimo starzenia się?
Odpowiednia strategia dietetyczna może znacząco poprawić stan zdrowia i pomóc kontrolować wagę. Osoby stosujące post przerywany i równomiernie rozłożone spożycie białka w ciągu dnia, miały lepsze zdrowie jelit, więcej straciły na wadze i ich organizmy lepiej reagowały metabolicznie niż w przypadku pozostałych. Korzyści były znacznie większe niż te uzyskane przy zwykłym ograniczeniu kalorii.
Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego zbadali pacjentów z najcięższymi formami Covid-19 i odkryli, że około dwie trzecie z nich nadal miało problemy fizyczne, psychiatryczne i poznawcze nawet przez rok.
Owoce mnicha (luo han guo, Siraitia grosvenorii) wyróżnia się wyjątkowo słodkim smakiem, który pochodzi z naturalnych przeciwutleniaczy, takich jak flawonoidy i mogrozydy. Wystarczy niewielka ilość ekstraktu, by osłodzić jedzenie i napoje, dlatego po pewnej modyfikacji, pełni rolę słodzika, pomagając jednocześnie ograniczyć ilość cukru w diecie. Jak się okazuje, może mieć jednak o wiele więcej prozdrowotnych zastosowań.