Liczba wyników: 13632
Mężczyźni chorzy na raka prostaty mogą znacznie zmniejszyć ryzyko pogorszenia się choroby, jedząc więcej owoców, warzyw, orzechów i oliwy z oliwek, radzą uczeni z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Francisco.
Naukowcy badali pary dorosłych bliźniąt, aby sprawdzić, jak wzajemne oddziaływanie genetyki i środowiska wpływa na przetwarzanie poznawcze - sposób myślenia ludzi. Jak się okazuje, niektóre zdolności poznawcze wydają się być regulowane bardziej przez czynniki środowiskowe niż przez genetykę.
Obszerne badanie obejmujące kilkaset hrabstw w USA, które zamieszkuje ponad 300 milionów mieszkańców, pokazało, że zanieczyszczenie powietrza jest powiązane ze stresem i depresją, co naraża osoby poniżej 65 roku życia na zwiększone ryzyko śmierci z powodu chorób układu krążenia.
Witamina D sprzyja rozwojowi pewnego rodzaju bakterii jelitowych u myszy, co poprawia odporność na chorobę nowotworową.
Ludzki mózg filtruje „zalew" doświadczeń, aby stworzyć konkretne wspomnienia. Dlaczego niektóre doświadczenia z tego szerokiego nurtu informacji zmysłowych „zapadają w pamięć", podczas gdy większość jest odrzucana przez mózg?
Czy zawsze chcemy, aby ludzie okazali empatię? Okazuje się, że nie, twierdzą naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis. Jakkolwiek empatia jest często przedstawiana jako cnota, ludzie, którzy ją okazują, niekoniecznie są postrzegani przychylnie.
Ciężka choroba dziąseł ma związek z rozwojem przewlekłej obturacyjnej choroby płuc, czyli POChP.
Ludzie w średnim i starszym wieku uważają, że starość zaczyna się później niż myśleli ich rówieśnicy kilkadziesiąt lat temu.
Pracownicy zmianowi, szczególnie ci pracujący na stałe na nocne zmiany, mogą być narażeni na zwiększone ryzyko umiarkowanej lub ciężkiej astmy.
Nowe badania podkreśliły silny związek między wyborami żywieniowymi i zdrowiem mózgu.