Liczba wyników: 2560
Polacy kochają narodową kuchnię – w porze obiadowej na stołach królują ziemniaki z mięsem, najczęściej wieprzowiną. Zdecydowana większość Polaków – 90 procent - je codziennie ciepły posiłek, a 95 procent z nich przygotowuje obiad we własnych czterech kątach – wynika z raportu „Zachowania żywieniowe Polaków” przeprowadzonego przez CBOS.
Oliwa z oliwek wykazuje lepsze działanie na obniżenie poziomu cukru we krwi i złego cholesterolu w porównaniu z innymi rodzajami tłuszczu.
Stres jest niezbywalnym elementem życia, niegdyś miał bezpośredni wpływ na zdolność przetrwania, dziś oddziałuje m. in. na naszą kreatywność i zdolność uczenia się. Jednak, kiedy się przedłuża i odczuwamy go zbyt często - jego skutki są katastrofalne zarówno dla zdrowia, jak i wyglądu.
Agothosma Betulina, czyli Buchu, to roślina, z której w Afryce Południowej robi się cenioną ze względu na walory zdrowotne herbatę. Napój zawiera ważne składniki odżywcze i ma właściwości odmładzające.
Insulinooporność, która jest charakterystyczna dla cukrzycy typu 2, może sprzyjać problemom językowym u kobiet.
Już jeden słodki napój gazowany dziennie zwiększa ryzyko cukrzycy i to niezależnie od wagi. Nawet szczupłe osoby, które każdego dnia sięgały po napoje gazowane, cechowały się wyższym prawdopodobieństwem tej choroby.
Ludzie, których dieta jest bogata w pikantne przyprawy, mogą liczyć na dłuższe życie, mówią uczeni z Harvard School of Public Health.
Pacjenci z chorobą Alzheimera i ci, którzy są nią zagrożeni, wykazują zmniejszony metabolizm glukozy, co może oznaczać, że stanowi on wskaźnik ryzyka tej formy demencji.
Niedobór witaminy D, nie tylko zwiększa ryzyko wystąpienia zawału serca czy ostrej niewydolności serca, ale także intensyfikuje skutki chorób serca.
Trudno przecenić wpływ snu na stan zdrowia. Jest niezbędny do normalnego funkcjonowania i pozwala uchronić się przed wieloma chorobami. Wśród licznych korzyści z dobrego, dostatecznie długiego snu, tych pięć profilaktycznych „zastosowań" snu ma szczególne znaczenie dla ludzi dojrzałych i starszych jako bardziej zagrożonych określonymi chorobami.