Liczba wyników: 7305
Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby cechuje się gromadzeniem się tłuszczu w tym organie i wiąże się z otyłością, cukrzycą typu 2, nadciśnieniem i zaburzeniami lipidowymi. Nieleczona choroba może prowadzić do marskości wątroby, a więc i zagrażających życiu konsekwencji. Przyczyny problemu obejmują zarówno niezdrowy styl życia, czyli jedzenie zbyt dużej ilości tłustych i bogatych w cukier potraw oraz braku ruchu, jak i czynniki genetyczne.
Kolejni eksperci mówią, że izolacja społeczna jest istotnym czynnikiem ryzyka dla demencji. Nowe technologie mogą jednak skutecznie ją osłabiać.
Osoby starsze o większym ubytku słuchu były bardziej narażone na demencję, jednak prawdopodobieństwo wystąpienia tej choroby było niższe wśród użytkowników aparatów słuchowych w porównaniu z osobami, które nie korzystały z tych urządzeń.
Jedzenie fast foodu ma związek z niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby, dolegliwością potencjalnie zagrażającą życiu, w której w wątrobie gromadzi się nadmiar tłuszczu.
Odkryto mechanizm molekularny, który może powodować związane z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej (AMD). Okazuje się, że otyłość ma wpływ na ryzyko choroby.
Istnieje zależność między dawkowaniem witaminy C i jej wpływem na czas trwania objawów przeziębienia.
Kiedy ludzie są w złym nastroju, mogą szybciej dostrzec niespójności w tym, co czytają.
Miód poprawia kluczowe wskaźniki zdrowia kardiometabolicznego, w tym poziom cukru we krwi i cholesterolu, szczególnie jeśli jest surowy i pochodzi z jednego źródła kwiatowego.
Popularne w kuchni zioła - oregano i rozmaryn - zawierają dużo zdrowych związków i okazuje się, że mogą działać w podobny sposób, jak leki przeciwcukrzycowe na receptę.
Zarówno gorące, jak i zimne otoczenie wywołuje reakcję stresową w organizmie człowieka i może prowadzić do problemów sercowo-naczyniowych.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami