Liczba wyników: 6914
Tak wyjątkowej publikacji jeszcze w Polsce nie było. W „Bez strachu. Jak umiera człowiek” Magdalena Rigamonti odsłania fizyczność i metafizykę śmierci w rozmowie z mistrzem balsamacji zwłok Adamem Raglem i jego uczniami. Premiera książki w kwietniu.
Światowa Organizacja Zdrowia (World Health Organization, WHO) opublikowała przewodnik ze wskazówkami, jak zmniejszyć ryzyko zaburzeń poznawczych i demencji.
Po raz pierwszy pokazano w badaniach, że bardzo przetworzona żywność ma związek z przybieraniem na wadze.
Wiemy, że dieta ma wpływ na nasze zdrowie i poziom energii, ale czy może także oddziaływać na nasze relacje? Wygląda na to, że sprawdza się powiedzenie "jak głodny to zły". Opublikowane w tym tygodniu wyniki nowych badań sugerują, że niskie stężenie glukozy we krwi może nasilać gniew i agresję między małżonkami.
Niektóre problemy jamy ustnej są niestety często przez nas ignorowane. Mamy nadzieję, że dolegliwość „minie sama”, a wizytę u stomatologa odkładamy, tłumacząc sobie, że to na pewno nic poważnego. Podpowiadamy, których objawów nie należy lekceważyć i dlaczego nie powinniśmy zwlekać z konsultacją dentystyczną w nieskończoność.
Nadciśnienie tętnicze to choroba, która dotyka ponad 10 mln Polaków, choć prawie co trzeci nie zdaje sobie z tego sprawy. Prowadzi ono do licznych powikłań, przez co stanowi najważniejszy czynnik ryzyka rozwoju chorób układu krążenia na skalę światową. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) ustanowiła na 17 maja Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego, aby szerzyć informację na temat tej przypadłości i przypominać, jak ważna w tym zakresie jest profilaktyka. Jednym z jej elementów, oprócz regularnego badania ciśnienia krwi i aktywności fizycznej, jest zbilansowana dieta.
We wtorkowy wieczór w Tel Avivie odbył się pierwszy półfinał tegorocznego konkursu Eurowizji. Niestety występ reprezentantek Polski nie spodobał się jury i widzom.
Coraz cieplejsze dni przybliżają nas do lata. Z jednej strony, coraz więcej jest pięknych i słonecznych chwil, które dają nam energię do działania, z drugiej jednak, dopiero co budzimy się z zimowego lenistwa szczególnie po tak zimnej majówce. Niejednokrotnie, podejmując się wyzwania odchudzania czy nawet zmiany nawyków żywieniowych na zdrowsze, zwiększając przy tym aktywność fizyczną, popełniamy najczęstszy błąd żywieniowy. Drastycznie ograniczone porcje czy eliminacja wybranych produktów spożywczych, w tym szczególnie tłuszczów, na dłuższą metę są nieracjonalne i mogą przyczynić się do wystąpienia niedoborów żywieniowych.
Dla wielu ludzi poranna filiżanka kawy jest niezbywalnym punktem dnia. I susznie, mówią uczeni, bo to zdrowy, wypełniony przeciwutleniaczami napój. W nadmiarze jednak szkodzi, a ponieważ staje się elementem całodziennego menu i wypijamy go w znacznych ilościach, może zagrażać zdrowiu.
Dla wielu z nas jest synonimem Prowansji - krainy w południowo-wschodniej części Francji nad Morzem Śródziemnym. Lawendowe, fioletowe pola rozciągające się pośród wzgórz i miasteczek to nie tylko wrażenie estetyczne, ale przede wszystkim aromatyczne. Lawendę kochamy przede wszystkim za jej zapach. Znali ją już Rzymianie, którzy używali lawendy do prania i kąpieli. Zapewne z tego powodu słowo "lawenda" ma swoją etymologię w łacińskim "lavare", co oznacza "myć" lub "prać". Poznajmy jej wszechstronne właściwości.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami