Liczba wyników: 5036
Naukowcy z Technion-Israel Institute of Technology wykazali w badaniach na zwierzętach, że nadmierna ilość fruktozy przyspiesza procesy starzenia się.
Poziom witaminy D w organizmie, gdy zaczyna się stosowanie diety niskokalorycznej, pozwala przewidzieć sukces w odchudzaniu.
Cukier różnego rodzaju jest są potrzebny, aby dostarczyć nam energii i w umiarkowanych dawkach przyczynia się do dobrego samopoczucia. Jego utrzymujcy się nadmiar jednak uszkadza komórki, a także może zwiększyć ryzyko rozwoju raka. Paracelsus miał rację, gdy mówił, że dawka substancji może stać się trucizną.
Od lat osobom, u których zdiagnozowano rodzinną hipercholesterolemię (nadmiar cholesterolu), zalecano, by zminimalizowały ilość tłuszczów nasyconych w diecie, by w ten sposób obniżyć poziom cholesterolu i zmniejszyć ryzyko chorób serca. Nowe badanie jednak nie potwierdza takich rekomendacji.
Znaczna ilość cukru w diecie wiąże się z większym nagromadzeniem tłuszczu wokół serca i brzucha, co jest ryzykowne dla zdrowia.
Otyłość wiąże się z wyższym ryzykiem demencji do 15 lat później. Kontrola masy ciała może więc odgrywać istotną rolę w zmniejszaniu ryzyka otępienia.
Areka katechu, czyli palma betelowa, palma kateszowa, żuwina, etc. (ma kilka nazw zwyczajowych) to pochodząca z Filipin roślina palmowata stosowana na poprawę nastroju, niedociśnienie, czy przy anemii, może jednak wywoływać dużo różnych skutków ubocznych.
Psychologowie z University of Leeds ostrzegają, że ludzie, którzy spędzają dużo czasu surfując po Internecie, częściej wykazują objawy depresji.
Bezczynność jest związana z wyższym ryzykiem śmierci z powodu raka, ostrzegają uczeni z University of Texas.
Brytyjscy medycy ogłosili, że deksametazon, łatwo dostępny i relatywnie tani lek, może znacznie zmniejszyć śmiertelność pacjentów z Covid-19.
Serce w doskonałej formie: ziołowe wsparcie dla układu krążenia