Liczba wyników: 2378
Naukowcy odkryli, że wyciągi z rośliny występującej na suchych obszarach Indii i Pakistanu mogą zabijać komórki nowotworowe i nie powodować szkodliwych skutków ubocznych charakterystycznych przy chemioterapii.
Jak wynika z badań hiszpańskiej fundacji BBVA, Polacy, obok Hiszpanów i Włochów, należą do europejskich narodów o najmniejszej wiedzy naukowej.
Resweratrol, związek znajdujący się w czerwonym winie, może pomóc osobom starszym w walce z zaburzeniami motorycznymi, które prowadzą do problemów z mobilnością i zwiększonego ryzyka upadków.
Gotowane, w formie jajecznicy czy sadzone - bogate w cholesterol żółtka jaj mogą usztywniać tętnice w takim samym stopniu, jak czyni to palenie papierosów - uważa kanadyjski naukowiec. Ludzie doświadczający zwiększonego ryzyka choroby naczyniowej, nie powinni jeść żółtek, twierdzi dr David Spence, profesor neurologii na Uniwersytecie Zachodniego Ontario w Kanadzie.
Starsi piesi są ponad dwukrotnie bardziej narażeni na potrącenia przez samochody osobowe i ciężarówki oraz śmierć w wyniku wypadku w porównaniu do osób wieku poniżej 60 lat.
Duża szklanka soku grejpfrutowego dziennie może istotnie zwiększyć skuteczność leków nowotworowych, a także zmniejszyć koszty medykamentów, wynika z badań.
Bolą Cię nogi? Pojawiły się na nich pajączki i żylaki? Warto przyjrzeć się tym dolegliwościom bliżej, gdyż są one pierwszymi objawami poważnej choroby, która wymaga prawidłowego i skutecznego leczenia. Przewlekła choroba żylna (PChŻ) może prowadzić do powikłań groźnych dla zdrowia a nawet życia.
Choroby układu krążenia stanowią główną przyczynę zgonów w Polsce. Co roku z ich powodu umiera ponad 170 tys. Osób, z czego 20 tys. to zgony związane z wystąpieniem zawałów. Statystyki są alarmujące - w ciągu roku po przebytym incydencie umiera co 6 pacjent. Inicjatorzy programu miejskiego „Miasta w Formie” zdecydowali się na organizację cyklu bezpłatnych, otwartych spotkań i wykładów edukacyjno-informacyjnych skierowanych do takich pacjentów.
Wcześniejsze badania pokazały, że kofeina ma związek z mniejszym ryzykiem rozwoju choroby Parkinsona, według nowych testów zaś ten wszechobecny stymulant może również pomóc w leczeniu objawów choroby.
Po 40. roku życia w organizmie kobiety zachodzą liczne zmiany – zwalnia tempo przemiany materii, trudniej jest zadbać o zgrabną sylwetkę i kondycję skóry. W tym czasie szczególne znaczenie ma zbilansowana dieta dopasowana do wieku oraz indywidualnych predyspozycji.