Liczba wyników: 2808
Błonnik jest często zapominanym, ale niezbędnym składnikiem diety. Nie każdy zdaje sobie sprawę dlaczego warto wprowadzić go do swojej codziennej diety i jakie mamy z tego korzyści. Polecany przez dietetyków i lekarzy błonnik to prawdziwy wybawca: oczyszcza, pomaga pozbyć się toksyn z organizmu oraz przyspiesza proces trawienia.
Nie musisz liczyć kalorii, by zadbać o swoje zdrowie - wystarczy, że zastosujesz dietę śródziemnomorską.
Seniorski wiek nie powinien oznaczać siedzenia na kanapie w ulubionym szlafroku. Najzdrowiej (zarówno w aspekcie fizycznym, jak i psychicznym) starzeją się ci, którzy nie stronią od aktywności fizycznej i wyzwań dla umysłu.
W tym roku wydatki Polaków na święta będą wyższe o 13 procent w odniesieniu do minionego roku. Na jedzenie, prezenty polska rodzina planuje wydać prawie 1.160 złotych. Okazuje się, że to najwyższy procentowy wzrost na Starym Kontynencie - wynika z 17. edycji badania przeprowadzonego przez firmę doradczą Deloitte w 16 krajach europejskich i w RPA.
Dane Międzynarodowej Federacji Diabetologicznej wskazują, że więcej niż 70 proc. przypadków zachorowań na cukrzycę typu 2 można opóźnić, a nawet uniknąć ich wystąpienia, jeśli zastosuje się zasady zdrowego stylu życia. Obchodzony dziś Światowy Dzień Cukrzycy może stanowić okazję do refleksji, w jaki sposób wprowadzać zmiany, by nie okazały się one dla nas zbyt gwałtowne. Na to pytanie odpowiada ekspert w dziedzinie leczenia cukrzycy, prof. Magdalena Olszanecka - Glinianowicz, Prezes Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością.
Jest jedną z najgroźniejszych chorób cywilizacyjnych. Cukrzyca to przewlekłe schorzenie, którego pierwsze objawy bywają najczęściej niezauważalne. Około 347 mln ludzi na świecie zmaga się z obecnie z tą chorobą - wynika z danych Światowej Organizacji Zdrowia. W Światowym Dniu Cukrzycy należy zwrócić uwagę na objawy cukrzycy i to jak kontrolować to schorzenie na co dzień. Jak to zrobić podpowiadają eksperci Grupy LUX MED.
Otyłość i cukrzyca typu 2 są ze sobą powiązane. Okazuje się, że mogą być skutecznie leczone przy udziale tzw. brązowego tłuszczu.
Eksperci wskazują, że od jakiegoś czasu można zaobserwować nowy trend „odkrywania" rozmaitych nietolerancji pokarmowych, które skutkują istotnymi zmianami w diecie. Problem polega na tym, że wielu ludzi sądzi, iż odznacza się nietolerancją na gluten, ale tylko część z nich w istocie się nią cechuje.
Jak wynika z badań, funkcje chromosomu Y wykraczają poza określenie płci i przydanie męskich atrybutów, w istocie ta część materiału genetycznego może być uznana za kluczową, jeśli chodzi o długowieczność mężczyzn - może chronić przed rakiem.
Główną przyczyną marnowania jedzenia w naszych domach to przede wszystkim źle zaplanowane zakupy. Czy zastanawialiśmy się, ile kosztuje jedzenie, które co tydzień wyrzucamy do kosza, bo właśnie upłynął termin ważności? Warto sprawdzić, jak zaplanować zakupy i gotowanie, aby przestać wyrzucać żywność. Można skorzystać z filozofii lean, tzw. „szczupłego zarządzania”.