Liczba wyników: 3699
Sezon infekcji w pełni. W domu, pracy i sklepie – wszędzie wszyscy kaszlą lub kichają. Nawet mając silny układ odpornościowy, jesteśmy narażeni na choroby. Z każdej strony atakują nas wirusy i bakterie.
Spacer, schody zamiast windy, szybka samokontrola po prysznicu. Wykorzystując noworoczną motywację, warto do tematu troski o zdrowie podejść kompleksowo. Lekarze zdradzają pięć prostych sposobów.
W różnym wieku dotyczy nas odmienne ryzyko chorób, dlatego określone badania są szczególnie polecane ludziom w takim, a nie innym wieku. Sprawdź, jakie zagrożenia mogą cię dotyczyć i jakim testom warto się poddać.
Zgodnie ze statystykami Amerykańskiego Centrum Kontroli Chorób i Prewencji (CDC), na bardzo zły stan uzębienia narzeka 16 proc. palaczy, którzy aż 4 razy częściej niż osoby niepalące zapadają na choroby jamy ustnej. Stany zapalne dziąseł i języka, suchość w ustach, a nawet nowotwory – to tylko niektóre z nich. Co tak naprawdę dzieje się w ustach palacza i jakich dolegliwości możemy uniknąć, jeśli pożegnamy się z nałogiem?
Inspekcja Handlowa wzięła pod lupę suplementy diety. Sprawdziła, jak są oznakowane, czy producenci nie wprowadzają konsumentów w błąd i czy zgłosili suplementy do Głównego Inspektora Sanitarnego. Kontrolerzy mieli zarzuty do co piątego produktu.
Odczuwanie niepokoju to obecnie niemal signum temporis, w przypadku ludzi w starszym wieku może być nie tylko wynikiem określonej osobowości czy życiowych problemów, ale wczesnym wskaźnikiem choroby Alzheimera.
Zamiast liczenia baranów, przed snem warto spisać listę rzeczy do zrobienia - to może pomóc szybciej zasnąć.
Jeśli walczysz z rakiem piersi, powinnaś wzbogacić swoją dietę o produkty sojowe i warzywa kapustne, pomogą one bowiem osłabić skutki uboczne terapii.
Gwałtowny rozwój cywilizacji i związana z nim zmiana stylu życia zaburzają równowagę naszego zdrowia. Brak refleksji nad jakością diety prowadzi między innymi do obniżania się poziomu substancji mineralnych w układzie kostnym. Kusząca wyglądem, smakiem i zapachem, produkowana w nadmiarze wysoko przetworzona żywność staje się przyczyną wielu współczesnych chorób cywilizacyjnych. W tym osteoporozy – choroby szkieletu, charakteryzującej się zanikiem masy kostnej i prowadzącej do zwiększonej łamliwości kości.
Koreańscy uczeni odkryli, że mężczyźni, którzy jadają w samotności, częściej zmagają się z otyłością. W przypadku kobiet takie prawdopodobieństwo jest istotnie niższe.