Liczba wyników: 5548
W 2025 r. aż 2,7 mld ludzi, czyli co czwarta osoba na świecie, może cierpieć z powodu nadwagi lub otyłości. W Polsce z problemem nadmiernej masy ciała zmaga się już 62 proc. mężczyzn i 46 proc. kobiet (GUS), a co o piąty Polak jest otyły. Głównymi przyczynami otyłości są brak aktywności fizycznej i zła dieta.
Polakom coraz mniej zagraża ubóstwo. Potwierdzają to statystyki (m.in. GUS, Eurostat) oraz międzynarodowe rankingi. Jeszcze w 2016 r. zagrożonych ubóstwem relatywnym było w Polsce prawie 6,5 mln osób. Rok później było ich 872 tys. mniej. Istotnie poprawiła się sytuacja dzieci. Mniej osób korzysta także z pomocy społecznej.
Rak nie pojawia się z dnia na dzień. Nowotwory potrafią rozwijać się w organizmie ludzkim latami, nie dając przy tym żadnych objawów. Dlatego tak istotną rolę odgrywa profilaktyka: badania i zdrowy styl życia. Z informacji podanych przez World Cancer Research Fund International wynika, że prawie 40 proc. przypadków nowotworów można byłoby uniknąć. Październik tradycyjnie poświęcony jest walce z rakiem piersi, dlatego to dobry moment, aby przypomnieć o działaniach, które mogą zminimalizować ryzyko zachorowania na ten i inne rodzaje nowotworu.
Prawidłowe odżywianie jest istotnym czynnikiem, który może wpływać na układ immunologiczny. Stosowanie odpowiedniej diety i właściwa kompozycja posiłków nie zawsze musi być trudna i pracochłonna, a częste i długotrwałe niedobory składników mineralnych mogą upośledzać mechanizmy obronne organizmu. Oprócz odpowiedniej diety wskazana jest także regularna aktywność fizyczna. Badania dowodzą, że umiarkowany wysiłek fizyczny ma korzystny wpływ na funkcjonowanie układu immunologicznego.
Poza podstawowymi badaniami, które powinien wykonywać każdy, bez względu na płeć, istnieją badania, które zalecane są oddzielnie dla kobiet i mężczyzn. Dojrzałe Panie powinny zdiagnozować kondycję swoich stawów, kości i tarczycy. Z kolei Panowie w kwiecie wieku, powinni wykonać badania testosteronu, w kierunku raka prostaty czy chorób wątroby.
Dieta niskowęglowodanowa jest uważana za skuteczną w walce z nadwagą i otyłością. Nie warto jednak wyrzucać z jadłospisu tych składników, ponieważ sprzyjają walce z infekcjami, które osłabiają organizm i prowadzą do rozwoju różnych chorób.
Choroby serca pozostają główną przyczyną przedwczesnej śmierci na całym świecie. I pomimo tego, że na ich rozwój istotny wpływ mają czynniki genetyczne, równie silnie na ich powstrzymanie oddziałuje określony styl życia - aby zmniejszyć prawdopodobieństwo tych dolegliwości, niezbędna jest aktywność fizyczna.
Dane zebrane w ramach ogólnoświatowego badania Global Burden of Disease wskazują, że przeciętny czas życia w wymiarze globalnym wzrośnie o kilka lat, ale jednocześnie w połowie badanych krajów okres ten ulegnie zmniejszeniu.
Kurczak Czkmeruli, pierożki Chinkali, sos Adżika i chrupiące Chaczapuri z serem. Kuchnia kaukaska to zdrowa i przyjemna odmiana od burgerów, potraw włoskich czy dań pochodzących z kuchni azjatyckiej. Jest unikalnym połączeniem smaków, których nie spotkamy w żadnej innej kuchni. Niezwykłe dania składają się z wyjątkowych kompozycji składników: aromatycznych przypraw, mięs, a także regionalnych owoców i warzyw. Sprawdź, co warto zjeść, by zasmakować smaków prawdziwej kuchni kaukaskiej.
Soczewki kontaktowe cieszą się coraz większą popularnością. Z powodzeniem mogą zastępować okulary, jednocześnie zapewniając komfort widzenia i użytkowania niedostępny wcześniej dla osób z wadą wzroku. Jednak należy pamiętać, że oczy to bardzo ważny, a jednocześnie delikatny narząd, dlatego przy wyborze szkieł kontaktowych należy pamiętać o kilku zasadach i skorzystać z pomocy specjalisty.