Liczba wyników: 4473
Żyć zdrowo to także ograniczać poziom stresu. Często słyszymy tę zasadę od lekarzy różnych specjalności, jednak czasem właśnie takie stwierdzenie jest dla nas… stresujące. Bowiem rada okazuje się być bardzo trudna lub wręcz niemożliwa do zastosowania.
Ostatnio dużo mówi się o smogu w miastach i na rynku zaczęły pojawiać się maseczki filtrujące powietrze. Jakkolwiek nagłośniono to niedawno, zanieczyszczenia powietrza i gleby oraz hałas od lat stanowią poważny problem niemal na całym swiecie. Okazuje się, że nie można go bagatelizować, bo jest dla nas tak szkodliwy jak nadwaga.
Większe szanse na przeżycie zatrymania krążenia mają pacjenci doświadczający tego stanu w dzień niż ci, którzy doznają ataku w nocy.
Tłuszcze są przede wszystkim źródłem energii niezbędnej dla prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu człowieka. Stanowią jeden z trzech podstawowych składników odżywczych. W nowej piramidzie zdrowego żywienia i aktywności fizycznej dla seniorów, przedstawionej przez Instytut Żywności i Żywienia, tłuszcz znajduje się na wierzchołku piramidy. Osobom starszym zaleca się, aby jego spożycie nie przekraczało 30% dziennego zapotrzebowania na energię. Co więcej, w dołączonych do piramidy rekomendacjach widnieje zalecenie, by ograniczać tłuszcze pochodzenia zwierzęcego i zastępować je roślinnymi olejami i miękkimi margarynami kubkowymi.
Jeśli znów lądujesz na fotelu dentystycznym z bolącym zębem i myślisz, że kiepski stan uzębienia odziedziczyłeś po rodzicach, to pora spojrzeć prawdzie w oczy. Badania udowadniają, że to nie kod genetyczny, ale przede wszystkim nasze nawyki pogrążają nasze zęby.
Dieta bogata w błonnik może pomóc w zapobieganiu otyłości, zespołowi metabolicznemu i zaburzeniom jelitowym.
Zielone warzywa liściaste od dawna są uznawane za sprzyjające zdrowiu na wielu płaszczyznach. Teraz ustalono, że mogą być pomocne w ochronie przed udarem.
Amerykański biochemik Valter Longo opracował dietę, która ma zwiększać nasze szanse na wydłużenie życia. Longevity Diet zyskuje popularność. O co w niej chodzi?
Pochodzący z Europy i z Azji żywokost przez wieki wykorzystywany był jako pożywienie. Kilka jego gatunków, w tym żywokost lekarski (Symphytum officinale L.), wykazuje działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne. Tradycyjnie używano tego zioła miejscowo na skórę w przypadku goźby zakażenia i w celu osłabienia bólu, a także doustnie przy kłopotach żołądkowo-jelitowych i oddechowych.
Jeśli chcesz stracić na wadze, stosuj się do zaleceń przyjętej diety i unikaj wieczornego podjadania. Jakkolwiek łatwiej jest zachować ustalone menu za dnia, wieczorem mamy z tym większy kłopot. Uczeni sprawdzili, dlaczego tak się dzieje.