Liczba wyników: 13632
Na Uniwersytecie w Kopenhadze odkryto, że substancja znajdująca się w granatach, truskawkach i orzechach włoskich może poprawić pamięć i wspomóc leczenie choroby Alzheimera.
Oznaczanie żywności i napojów informacją o ilości i rodzaju ćwiczeń niezbędnych do spalenia kalorii danego produktu może być skuteczniejszym sposobem zachęcania ludzi do dokonywania zdrowszych wyborów żywieniowych, mówią eksperci.
Na Osaka Metropolitan University wykorzystano obiektywny i prosty wskaźnik odżywienia zwany Indeksem Ryzyka Żywienia (Nutrition Risk Index, NRI), aby ocenić związek pomiędzy sarkopenią a niedożywieniem u pacjentów w schyłkowym stadium choroby nerek. Jak się okazało, niedożywienie przyczynia się do sarkopenii, czyli znacznego zmniejszenia siły mięśni.
Zatorowość płucna, czyli zaburzenie spowodowane zakrzepami krwi w płucach (często wynikające z zakrzepicy żył głębokich), nierzadko jest śmiertelna. Co roku z jej powodu umierają setki tysięcy ludzi.
Poczucie przynależności do grupy społecznej może mieć znaczący wpływ na nasze wybory żywieniowe,.
Psycholodzy odkryli, że stres w obliczu niesprawiedliwości może skłonić nasz mózg w stronę altruizmu.
W wyjątkowo gorące letnie dni w USA odnotowano zwiększone ryzyko wizyt na izbach przyjęć z powodu kryzysów psychicznych związanych z używaniem substancji psychoaktywnych, stanami lękowymi, stresem i nie tylko.
Trening mentalny zmniejsza stężenie hormonu stresu, kortyzolu, we włosach - ilość tego związku w organizmie i nasilenia problemów emocjonalnych są ze sobą powiązane.
Jeśli zastanawiasz się, dlaczego weszłaś w menopauzę wcześniej lub później niż inne kobiety, przypomnij sobie, jak to było z twoją mamą. Rola genetyki jest kluczowa w określaniu wieku kobiety, w którym rozpoczyna się u niej menopauza.
Istnieją genetyczne powiązania między nieswoistym zapaleniem jelit (inflammatory bowel disease, IBD) a chorobą Parkinsona (PD).