Liczba wyników: 2515
Przed nami najchłodniejsza pora roku, co zwykle wiąże się z większą liczbą infekcji górnych dróg oddechowych. Spadki temperatur, zmienna pogodna, mało słońca i uboższa w witaminy dieta zazwyczaj wpływają na osłabienie naszego systemu odpornościowego. Jak poradzić sobie ze spadkiem odporności, aby zimą nie dać się grypie czy przeziębieniu?
Powszechnie wiadomo, że palenie papierosów i nadmierne picie alkoholu szkodzi zdrowiu. Przykładowo, pierwsze sprzyja rozwojowi guzów w płucach, gardle, jamie ustnej oraz szyjce macicy i ma szkodliwy wpływu na układ sercowo-naczyniowy, a drugie stanowi jeden z głównych czynników ryzyka chorób układu krążenia i wątroby. To jednak nie wszystko. Okazuje się, że jednoczesne uleganie obu wspomnianym używkom znacznie przyspiesza starzenie się mózgu.
Uczeni odkryli, że ci, którzy codziennie jedli orzechy, byli o 20 proc. mniej narażeni na śmierć w czasie trwania badania, niż ci, którzy nigdy po nie nie sięgali.
Ponad 2 miliony Europejczyków to osoby HIV+. Co trzecia osoba zakażona wirusem nie jest tego świadoma, a blisko połowa zostaje zdiagnozowana za późno, by można było im skutecznie pomóc i przywrócić dobrą jakość życia. Statystyki pokazują, że przeciętny Europejczyk niechętnie podejmuje temat diagnostyki HIV przekonany, że nie jest to problem, który może go dotyczyć. Rozpoczynający się właśnie europejski Tydzień testowania w kierunku HIV, ma na celu obalenie tego mitu. Ryzyko zakażenia dotyczy bowiem każdego z nas i jedyną możliwością upewnienia się, czy jesteśmy zdrowi jest wykonanie testu.
Nawet 45 procent Polaków chrapie – wynika z badań CBOS. Przyczyna tych dolegliwości tkwić może w alergiach czy przeroście migdałków. Chrapaniu sprzyjają też otyłość i nałogi – palenie papierosów i nadmiar spożywanego alkoholu. Może się okazać, że do tych problemów dołączy kolejny powód – wady zgryzu z tzw. tyłożuchwiem na czele.
Koenzym Q10, zwany witaminą Q10, to jeden z najsilniejszych antyutleniaczy, spowalniający procesy starzenia. Ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i procesy energetyczne, dlatego jest go dużo w komórkach mięśniowych, szczególnie w sercu. Jego ilość w komórkach maleje wraz z wiekiem i jest dodatkowo gwałtownie ograniczana przez stres. Jest niezbędny do życia komórki - przy obniżeniu się jego stężenia do 50% - komórka ginie. Kiedy i jak uzupełniać jego niedobory?
Nadmiernie długi sen zwiększa ryzyko osłabienia zdolności poznawczych w starszym wieku.
Aż 30 procent polskiego społeczeństwa posiada jakiś kredyt, a oszczędności gospodarstw domowych są o 24 mld złotych niższe niż należności. Niewiele oszczędzamy, ale wielu z nas boryka się z ogromnym zadłużeniem – wynika z raportu Narodowego Banku Polskiego za 2012 rok. Dziś doskonała okazja, aby o tym przypomnieć – 17 listopada jest „Dniem bez długów”.
Cholesterol i wysoki jego poziom kojarzy nam się przede wszystkim z chorobami układu krążenia. To jednak zbyt duże uproszczenie. Należy pamiętać, że wyróżniamy dwa rodzaje cholesterolu – dobry i zły, przy czym to nie poziom tego drugiego jest istotny dla naszego zdrowia. Najważniejsze jest stężenie dobrego cholesterolu, a dokładniej – stosunek trójglicerydów do HDL.
Niektóre produkty zyskały zasłużone miano antystarzeniowych eliksirów - pomagają zapobiegać chorobom związanym z procesem starzenia się. Przejrzyj listę i koniecznie dołącz je do jadłospisu.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami