Liczba wyników: 3293
Leczenie i zapobieganie chorobom zakaźnym to prawdziwy wyścig zbrojeń, w którym ludzie wypowiadają wojnę drobnoustrojom. Potężnym orężem w tej walce są szczepionki. Brak szczepień to powrót do średniowiecza, kiedy to choroby zakaźne dziesiątkowały całe miasta. Zdążyliśmy już zapomnieć o groźnych epidemiach, bo wydaje się nam, że mamy ważniejsze problemy, a szczepionki uważane dotąd za dobrodziejstwo znalazły dziś, o dziwo, swoich przeciwników.
Stosowanie diety śródziemnomorskiej obniża ryzyko udaru mózgu.
Polacy są coraz bardziej świadomymi konsumentami, dlatego też coraz chętniej sięgają po droższą, ale za to ekologiczną, żywność. Warto wiedzieć, że zdrowy styl życia to nie tylko robienie przemyślanych zakupów. Ale także świadomość, że proces dbania o produkty zaczyna się w domu, od odpowiedniego przechowywania. Zbyt wysoka temperatura sprawia, że jedzenie szybciej się psuje. Za niska może pozbawiać żywność cennych właściwości. W jaki sposób odpowiednio przechowywać jedzenie, aby być w 100% pewnym, że stanowi źródło wartości odżywczych?
Czujesz, że utknąłeś w miejscu, które nie daje ci już satysfakcji? Pomyśl, że tylko etap przejściowy do czegoś nowego i skorzystaj z kilku podpowiedzi, jak poprawić sobie nastrój w biurze.
Życie w biegu, ogromna ilość obowiązków zarówno w pracy, jak i w domu to bezpośrednie powody przemęczenia. Jeśli odczuwasz brak energii do działania, osłabienie, czy częste zmiany nastrojów – to znak, że czas na odpoczynek. Przedstawiamy 5 sprawdzonych sposobów na relaks.
"Wygląda na to, że w całym kraju aż roi się od oszukanych mężów i okłamanych przedsiębiorców, którzy mieli tysiąc powodów, by zażądać głowy lorda Stephena."
Liczba chorych na cukrzycę w Polsce będzie szybko rosnąć, jeśli nie uda się powstrzymać rozwoju epidemii otyłości – ostrzegają eksperci Instytutu Żywności i Żywienia. Niestety, świadomość faktu, że nadmierna masa ciała jest głównym czynnikiem ryzyka zachorowania na cukrzycę jest w polskim społeczeństwie wciąż bardzo niska.
Każdego roku jesteśmy zasypywani informacjami dotyczącymi nowych trendów żywieniowych. W 2016 roku karierę mają zrobić rośliny strączkowe, starożytne ziarna i dieta nordycka. W ubiegłym roku modna była dieta paleo, a jeszcze wcześniej Dukana. Niesłabnącą popularnością cieszy się dieta bezglutenowa, śródziemnomorska oraz niskotłuszczowa. Co sezon pojawiają się nowe pomysły i diety-cud, poparte mniej lub bardziej przełomowymi badaniami. Jak odnaleźć się w gąszczu zaleceń dietetycznych i zmiennych trendów żywieniowych?
Izraelscy uczeni informują, że warto zadbać o to, by śniadanie było bogate w białko. Dzięki temu łatwiej daje się kontrolować cukrzycę oraz walczyć z nadwagą.
Na pierwszy rzut oka ryż biały i brązowy dzieli jedynie wygląd. W istocie każde z tych ziaren charakteryzuje się także nieco odmiennym smakiem oraz lepiej komponuje się z innymi dodatkami. Czym tak naprawdę różnią się między sobą te dwa typu ryżu oraz jak w pełni odkryć tkwiący w nich kulinarny potencjał?
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami