Liczba wyników: 9200
Stres nie tylko ma negatywny wpływ na pracę i relacje osobiste, ale też zwiększa ryzyko licznych chorób przewlekłych, takich jak choroby serca i choroba Alzheimera, a także wiąże się z wyższymi wskaźnikami przedwczesnej śmierci. Pomóc może tu m. in. odpowiednie odżywianie, np. dieta śródziemnomorska.
Sztuka może pozytywnie wpływać na nasz nastrój. Czy działa to jednak również wtedy, gdy oglądamy obrazy na ekranie? Międzynarodowy zespół badawczy postanowił to sprawdzić.
Kobiety są średnio dwa razy bardziej narażone na diagnozę choroby Alzheimera niż mężczyźni. Częściowo ma to związek z wiekiem: kobiety w wielu krajach żyją dłużej niż mężczyźni, a sędziwy wiek jest czynnikiem ryzyka otępienia. Rzecz dotyczy jednak i czegoś więcej: reakcje na stres mogą być jedną z przyczyn takiego status quo.
Zdrowa dieta może osłabić czynniki sprzyjające rozwojowi choroby Alzheimera.
Dieta zwana postem przerywanym, w ramach której je się wcześnie rano, może być kluczem do zmniejszenia ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2.
Nasz wiek biologiczny gwałtownie wzrasta w odpowiedzi na różne formy stresu, co jednak jest odwracalne, gdy pozbywamy się nadmiernego napięcia i potrafimy się odprężyć. Takie zmiany zachodzą w stosunkowo krótkich okresach dni lub miesięcy.
Ludzie, którzy mieli wrażenie, że kontrolują słuchaną muzyką, odczuwali większą ulgę w bólu niż ci, którzy nie mieli takiej kontroli.
Hibernujące niedźwiedzie, sparaliżowani ludzie i świnie trzymane w małych zagrodach nie doświadczają problemów z zakrzepami krwi, mimo że pozostają w nieruchomej pozycji przez bardzo długi czas.
Kobiety, u których menopauza rozpoczęła się przed 45 rokiem życia, są bardziej narażone na niewydolność serca, jednak ryzyko to jest też nasilone w przypadku pań, które weszły w okres menopauzy po 55-tych urodzinach, ale zmagają się z otyłością.
Długotrwałe picie alkoholu może powodować, że ludzie są bardziej wrażliwi na ból.