Liczba wyników: 3037
W Polsce żyje około 50 tysięcy osób chorych na stwardnienie rozsiane. Jest to jedna z najbardziej powszechnych, przewlekłych chorób neurologicznych. Zdarza się, że pacjenci oprócz trudności w codziennym funkcjonowaniu związanych z SM zmagają się z lękiem, przygnębieniem, a nawet depresją. Może to wynikać zarówno z procesu adaptacji do choroby, zmian organicznych spowodowanych uszkodzeniem tkanki mózgowej, jak i ubocznych skutków stosowania niektórych leków. Jest jednak granica między przygnębieniem a depresją – jak rozpoznać z czym mamy do czynienia, mówi psychiatra Małgorzata Tomaszewska.
Rocznie w Polsce diagnozuje się około 2 do 2,5 tysiąca przypadków zachorowania na czerniaka. Z tego 3-15 procent stanowią tak zwane czerniaki występujące rodzinnie, do których predyspozycje dziedziczymy w genach. Dzięki badaniom genetycznym możliwe jest wykrycie choroby we wczesnym stadium, co daje blisko 100-procentową szansę na całkowite wyleczenie.
Być bardziej aktywnym, zmienić dietę na zdrowszą, częściej spotykać się z ludźmi. Co robią seniorzy, by swoje noworoczne postanowienia wprowadzić w życie? Pomaga im towarzystwo i wzajemna motywacja. Bodybuilding, Klub Podróżnika, lekcje tańca – już jest nowy grafik bezpłatnych zajęć dla seniorów z Wrocławia.
Ponad 60% Polaków przynajmniej raz w ciągu ostatniego roku wykonało pomiar ciśnienia tętniczego krwi. Jednak, jak wynika z badania przeprowadzonego przez SW Research dla Centrów Medycznych Falck, prawie 40% z nas nie robiło tego nigdy lub nie pamięta, kiedy ostatni raz mierzyło ciśnienie.
Łatwo nam jest utyć, bo mechanizm przyswajania pożywienia działa tak, że łatwo wzbudza się u nas chęć dalszego jedzenia.
Francuzi wprowadzają recepty na sport - w przypadku określonych chorób lekarz może przepisać zajęcia na basenie czy siłowni, których koszty będą refundowane.
Zdolność do zapamiętywania jest zależna od naszych emocji.
Co właściwie dzieje się w organizmie przy zawale serca? Jakie są objawy ataku? Warto to wiedzieć, by móc jak najszybciej zareagować.
Niektóre produkty, choćby były dostępne cały rok, silnie kojarzą się z okresem bożonarodzeniowym. Część z nich warto sobie serwować w obfitości, bo wartości odżywcze, jakich dostarczają, są dla naszego organizmu bardzo dobre. Oto kilka świątecznych składników, które mogą nosić tytuł „super-jedzenia".
Obiecujące są wyniki badań, w ramach których starano się zniszczyć związane z chorobą Alzheimera białko tau. Aż 29 na 30 uczestników dobrze odpowiedziało na taką terapię.