Liczba wyników: 6582
Praktykowanie medytacji ma związek z niższym ryzykiem sercowo-naczyniowym.
Śmiech ma związek ze zdrowym funkcjonowaniem naczyń krwionośnych, przekonują badacze z University of Maryland. Jak się wydaje, śmiech powoduje rozszerzenie tkanki tworzącej wewnętrzną wyściółkę naczyń krwionośnych, śródbłonka, dzięki czemu lepszy jest przepływ krwi.
Jagody mogą znacznie zmniejszyć gromadzenie się cholesterolu LDL (lipoprotein o niskiej gęstości), który przyczynia się do chorób serca, udaru i miażdżycy tętnic.
Niskie poziomy witaminy K mają związek ze zwiększonym ryzykiem ograniczenia mobilności i niepełnosprawności u osób starszych, mówią badacze z Uniwersytetu Tufts.
W czasach pandemii COVID-19 wielu ludzi marzy o jak najszybszym powrocie do normalności, która obejmuje też możliwość podróżowania. Okazuje się, że wycieczki to istotny element życia, teraz uczeni odkryli, że zwiększają one poczucie szczęścia.
Włoscy uczeni ostrzegają, że jedzenie ultra-przetworzonej żywności znacząco zwiększa ryzyko niewydolności serca i innych poważnych problemów zdrowotnych.
Wielu ludzi poczucie szczęścia kojarzy z luksusowymi wakacjami, dobrym filmem, czy smaczną kolacją w restauracji, co jest krótkotrwałe. Uczeni sprawdzili, czy można coś zrobić, aby przedłużyć to poczucie?
Bez wątpienia emocje mogą wpływać na twoje decyzje, ale możesz być zaskoczony/a, do jakiego stopnia na oddziałują twój portfel. Badania pokazały, że niecierpliwość wywołana smutkiem może skutkować znacznie zwiększoną utratą pieniędzy.
Uczeni z University of Maryland School of Medicine określili, jakie czynniki decydują o największym ryzyku śmierci z powodu COVID-19. Hospitalizowani pacjenci są bardziej narażeni na śmierć, jeśli są starsi, są mężczyznami, a także osobami otyłymi lub mają powikłania związane z cukrzycą bądź nadciśnieniem.
Ludzie, którzy dążą do uzyskania poczucia szczęścia, często dostrzegają, że nie mają wystarczająco dużo czasu w ciągu dnia, co paradoksalnie sprawia, że czują się nieszczęśliwi, mówią psycholodzy z Rutgers University i University of Toronto Scarborough.