Liczba wyników: 2135
Ochrona przed udarem wydłuża listę korzyści zdrowotnych płynących z optymizmu. Dotychczas wykazano, że optymiści mają zdrowszy system immunologiczny, szybciej goją im się rany i notuje się u nich mniejsze ryzyko chorób serca.
Według przeprowadzonej niedawno ankiety największymi zmartwieniami zdrowotnymi ludzi z pokolenia baby boomers są nowotwory oraz utrata pamięci spowodowana demencją. Tymczasem to nie te choroby najbardziej zagrażają dojrzałym Amerykanom.
Czy androidy wzbudzają w ludziach nieufność, a może nawet odrazę? Naukowcy są przekonani, że tak właśnie jest. Kiedy repliki człowieka patrzą i funkcjonują w sposób łudząco do niego podobny, wzbudzoną w ludziach w pewnym momencie wstręt. Japoński naukowiec specjalizujący się w robotyce, Masahiro Mori, ukuł w latach 70. ubiegłego wieku termin "dolina niesamowitości", aby opisać to zjawisko. "Dolina" jest wgłębieniem w zaproponowanym wykresie sympatyczności androidów, kiedy tracą one cechy charakterystyczne maszyny i stają się podobne do człowieka.
Dojrzali ludzie także mogą być w świetnej formie. Sfera aktywności fizycznej i światowego sportu nie należy już jedynie do młodych. Wiek, przynajmniej do pewnego stopnia, nie musi być przeszkodą w osiąganiu najlepszych rezultatów. Coraz dłużej można cieszyć pełną sprawnością i z powodzeniem konkurować z młodszymi.
Dieta wegetariańska zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Z nowych badań Zakładu Epidemiologii Nowotworów przy University of Oxford wynika też, że dieta wegetariańska jest również dobra dla zapobiegania choroby uchyłkowej jelit, częstego zaburzenia jelit.
Nic nie obwieszcza lata tak, jak kiście pomidorów w przydomowych ogródkach i na działkach. Warzywa te od wielu lat cieszą się w Polsce ogromną popularnością i stanowią niezbywalny składnik wielu często przygotowywanych w naszym kraju potraw. Ich ważną zaletą jest jednak nie tylko smak, ale istotne właściwości prozdrowotne.
Żelazną zasadą osób dbających o linię jest to, by nie jeść przed pójściem spać. A tym czasem amerykańscy naukowcy dowiedli, że nie pora posiłku jest ważna, a to co mamy na talerzu! Podejście do diety się zmieniło: patrzmy na to CO jemy, a nie KIEDY...
Powszechnie znana rekomendacja, dotycząca codziennego picia ośmiu szklanek wody jest nieadekwatna, możemy przeczytać w jednym z najbardziej prestiżowych czasopism medycznych.
Większość już słyszała o sezonowym zaburzeniu afektywnym (seasonal affective disorder, SAD). Jesienno-zimowa depresja spowodowana jest m. in. mniejszą ilością światła słonecznego podczas krótszych dni. Okazuje się jednak, że nie tylko zimowa aura może przygnębiać. Jak pisz Daily Mail, letni czas także może przysporzyć smutków.
Zgodnie z brytyjskim wskaźnikiem optymalnej ilość przyjmowanych środków odżywczych (Reference Nutrient Intake) kobiety powinny dostarczać sobie 7 mg cynku dziennie, mężczyźni - 9,5 mg.