Liczba wyników: 6103
Niejednokrotnie już wykazywano związek między smażonym jedzeniem i problemami zdrowotnymi. Kolejne badanie potwierdziło wyższe zagrożenia chorobami serca w przypadku diety pełnej „smażeniny".
Słodkie napoje, np. te gazowane, ale także stuprocentowe soki, mogą zwiększać ryzyko niektórych nowotworów.
Jeśli doświadczyłeś/aś zawału, masz też wyższe ryzyko udaru i utrzymuje się ono nawet przez kilka miesięcy, mówią medycy z Weill Cornell Medical College w Nowym Jorku.
Osłabienie pamięci nie musi oznaczać rozwoju problemów poznawczych i demencji, może być skutkiem stresu i przewlekłgo zmęczenia.
Światowa Organizacja Zdrowia (World Health Organization) apeluje o wprowadzenie prawa, które skłoni producentów żywności wyeliminowanie szkodliwych sztucznych tłuszczów trans z artykułów żywieniowych.
Niby nikogo do wyjazdu wakacyjnego nie trzeba zachęcać, a jednak kult pracy staje się na tyle powszechny, że niektórzy niechętnie odpoczywają. W każdym razie, aby być efektywnym zawodowo, trzeba też umieć się relaksować, do tego zaś urlop jest niezbędny. Oto kolejny powód, by udać się „pod gruszę" - poprawisz zdrowie fizyczne i psychiczne samopoczucie.
Zgodnie z danymi Światowej Organizacji Zdrowia (World Health Organization, WHO), rak jest drugą najczęstszą przyczyną zgonów na świecie. Nowotwory odpowiadały za około 9,6 mln zgonów w 2018 roku. Im wcześniej choroba jest zdiagnozowana, tym większe są szanse na wyleczenie, stąd tak istotne jest samobadanie się.
Każdy, kto się odchudza, chciałby jak najszybciej zobaczyć efekty swoich wysiłków, niecierpliwość nie jest jednak sprzymierzeńcem w skutecznym procesie utraty na wadze, a wręcz może być niebezpieczna. Sprawdź, jakie tempo utraty na wadze jest najlepsze.
Regularne picie kawy może pomóc w zachowaniu odpowiedniej wagi, wynika z nowych brytyjskich badań.
Producenci jedzenia nie żałują cukru w swoich produktach, także tych, które nie są słodyczami. Wszystko dlatego, że znacznie poprawia smak i dzięki temu zwiększa sprzedaż. Okazuje się jednak, że nie tylko eksperci zwracają uwagę na to, że artykuły spożywcze są za słodkie, sami konsumenci także tak je postrzegają.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami