Liczba wyników: 4473
Krwawnik pospolity (łac. Achillea millefolium) ma wiele zastosowań medycznych, w tym nierzadko wykorzystuje się go przy problemach żołądkowo-jelitowych i zaburzeniach pracy całego ukladu pokarmowego. Jest rośliną wieloletnią, która rośnie n. in. w Europie, Ameryce Północnej i Azji. Łacińska nazwa Achillea nawiązuje do Achillesa, który miał wykorzystywać roślinę do przyspieszenia gojenia się ran u żołnierzy.
8 marca, w święto kobiet, wychodzą „z szafy” różne stereotypy na temat pań. Współczesnym symbolem kobiecości są np. szpilki. Kobiety jednak coraz częściej przedkładają swoje zdrowie nad to „co wypada”, a wysokie obcasy – tak jak zalecają fizjoterapeuci – zakładają tylko na specjalne okazje.
Nie trzeba wyciskać siódmych potów, by zachować dobrą sprawność i uchronić się przed różnymi chorobami w dojrzałym i starszym wieku. Kobiety po sześćdziesiątce zyskują znaczne korzyści dla serca już dzięki energicznym spacerom.
Serwowanie sobie tak zwanego „śmieciowego jedzenia" oznacza wyższe zagrożenie nowotworami, ostrzegają francuscy i brazylijscy uczeni.
5-go marca obchodzony jest Dzień Teściowej. Choć święto nie cieszy się jeszcze dużą popularnością, warto je zasygnalizować, jako że stanowi element przypomnienia o wartości starszych członków rodziny, ich istotnej roli życiowych doradców obdarzonych doświadczeniem i gotowością niesienia pomocy.
Muzyka nie tylko łagodzi obyczaje, pomoże też trzymać się ustalonych treningów. Regularna aktywność fizycznie pomaga zaś zapobiegać chorobom serca i udarom
Czekolada to nie tylko wyśmienita przekaska. Może poprawiać nastrój i korzystnie wpływać na zdrowie fizyczne. Może również poprawiać pamięć.
Dotychczasowy podział cukrzycę typu 1 i 2 może nie być adekwatny - uczeni uważają, że istnieje 5 rodzajów tej choroby.
Eksperci z Yale Cancer Center mówią, że osoby z III stopniem raka jelit, które regularnie jedzą orzechy, rzadziej doświadczają nawrotu choroby niż pozostałe osoby.
Jedzenie to nie tylko przyjemność, ale także fundament i podstawa dobrego funkcjonowania organizmu. Komponując menu na kolejny dzień nie powinniśmy zapominać, jak wiele możemy zrobić dla swojego organizmu wspomagając go odpowiednią dietą. Jednym z najważniejszych organów, o który warto zadbać, jest serce.