Liczba wyników: 2164
Blisko połowa respondentów badanych na zleceniue marki Winiary uważa, że Nowa Kuchnia Polska istnieje. Polacy chętnie odkrywają nowe smaki i eksperymentują w kuchni, a co najważniejsze potrafią czerpać z tego przyjemność.
Miłośnikom roślin żywotnik o popularniejszej nazwie tuja kojarzy się zazwyczaj z żywopłotem. Niesłusznie, gdyż tuje mogą być wszechstronnie wykorzystywane w ogrodach, parkach, zieleńcach czy placach zabaw. Dużą popularność roślina zawdzięcza wyglądowi jak i niezbyt wygórowanym wymaganiom siedliskowym, szybkiemu wzrostowi, odporności na zanieczyszczenia oraz odporności na szkodniki i choroby. Poza tym tuje należą do roślin zimozielonych dzięki czemu są atrakcją każdego ogródka przez cały rok.
Październik to miesiąc profilaktyki raka piersi, najczęstszego nowotworu u kobiet.Nimal każda kobieta zna symbol walki z tą chorobą oraz słyszała o takich akcjach jak Marsz Różowej Wstążki, ale czy zdajemy sobie sprawę z tego, jak ważna jest profilaktyka? Odpowiednio wcześnie podjęte działania mogą uratować życie!
Kobiet z niedawno rozpoznaną cukrzycą mogą bardziej narażone na raka niż panie, które są wolne od tej choroby, sugeruje nowe kanadyjskie badanie.
Robin Williams po raz trzeci stanął na ślubnym kobiercu. W niedzielę 23 października 60-letni aktor poślubił swoją ukochaną, Susan Schneider.
Powszechnie wiadomo, że dobra, zbilansowana dieta obejmuje jedzenie pięciu porcji warzyw i owoców dziennie. Produkty te są bardzo bogate w witaminy, minerały, antyoksydanty i składniki odżywcze, więc pomagają ciału pozostać w jak najlepszej formie. W przypadku diabetyków sposób odżywiania się podlega wielu restrykcjom. Ważne jest więc, by wiedzieli, jakie owoce więc są „bezpieczne", a jakie zaś mogłyby spowodować zbyt szybki wzrost cukru we krwi.
Nieuchronnie zbliża się czas jesienno–zimowych infekcji, które często wymagają leczenia antybiotykami. Często wskutek przyjmowania antybiotyków zaburzona zostaje mikroflora bakteryjna żołądka i jelit, która jest bardzo istotna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka.
16 października obchodzimy Światowy Dzień Żywności. Dzień został ustanowiony w 1979 roku przez FAO, Organizację NZ do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (Food and Agriculture Organization), aby pogłębić świadomość opinii publicznej na temat globalnych problemów żywnościowych oraz wzmocnienia poczucia solidarności w walce z głodem, niedożywieniem i ubóstwem.
„Sezon" na przeziębienia trwa. Cieplejsze ubrania dawno zostały wyjęte z szafy, a domowe lekarstwa na ewentualny spadek formy znajdują się w spiżarni. Na dworze coraz chłodniej i o wiele łatwiej jest się przeziębić. Poniżej więc kilka porad, jak uniknąć jesienno-zimowych problemów zdrowotnych.
Zespół naukowców opisał nowy mechanizm poprawy przywracania przepływu krwi w chorobach niedokrwiennych, które stanowią jedną z głównych przyczyn zgonów na świecie.