Liczba wyników: 3995
Jak podaje Światowa Federacja Serca, każdego roku na całym świecie z powodu chorob sercowo-naczyniowych umiera około 17,7 miliona ludzi. Oznacza to, że wspomniane choroby odpowiadają za 31 proc. wszystkich zgonów.
Wraz z początkiem jesieni wiele osób odczuwa pogorszenie nastroju, spadek formy, senność czy zwiększony apetyt na kaloryczne, niekoniecznie zdrowe potrawy. Część z nas najchętniej spędziłaby jesienne dni pod kocem, popijając jedną herbatę za drugą. Tymczasem, wystarczy odrobina chęci i kreatywności, by jesień kojarzyła nam się tylko i wyłącznie z dobrymi wspomnieniami.
Obchodzony w ostatnią niedzielę września Światowy Dzień Serca to dobra okazja, aby przypomnieć, że choroby serca i układu krążenia to nadal najczęstsza przyczyna śmierci wśród Polaków. Z ich powodu każdego roku umiera ponad 150 tysięcy osób. W wielu przypadkach schorzenia te rozwijają się w wyniku nieprawidłowego stylu życia, w tym diety zawierającej m.in. zbyt dużo tłuszczów nasyconych i kwasów tłuszczowych typu trans oraz soli.
Po fali upałów temperatura nagle spada, wieczory są chłodne i długie. Coraz częściej nie chce nam się wstać z łóżka, stajemy się smutni i rozdrażnieni. To początek chandry. W okresie jesienno–zimowym cierpi na nią co 10-ty Europejczyk.
Białe owoce i warzywa są powszechnie dostępne i uważane za bardzo smaczne. Teraz zaś tym chętniej powinniśmy po nie sięgać, okazuje się bowiem, że mogą uchronić przed udarem.
Z chrapaniem zmagają się ludzie w różnym wieku i o różnej posturze, ale już od dawna wiadomo, że tusza ma znaczny wpływ na to, że dana osoba chrapie. Pierwszym krokiem do pozbycia się tego jest utrata zbędnych kilogramów.
Brokuł, nazywany inaczej kapustą szparagową, to jedno z najzdrowszych warzyw na świecie. Bogaty w składniki odżywcze, witaminy oraz minerały, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu, zapobiega wielu schorzeniom, chorobom układu krążenia, a nawet nowotworom. Co więcej, odpowiednio przyrządzony doskonale smakuje, dlatego warto, by stał się nieodłącznym elementem naszej codziennej diety.
Choroba Alzheimera kojarzona jest głównie z utratą pamięci. Nie należy jednak lekceważyć innych niepokojących objawów, które narastają dużo wcześniej niż samo głębokie otępienie. Specjaliści przestrzegają: im wcześniej zostanie wdrożone leczenie, tym dłuższy jest czas dobrego funkcjonowania chorego.
Osoby powstrzymujące agresora, chroniące swoje mienie, życie i zdrowie własne i bliskich nie będą już standardowo przechodzić pełnej procedury sądowej. Rząd przyjął dziś projekt zmiany w Kodeksie karnym, która rozszerza prawo obywateli do skutecznej obrony przed zuchwałymi napastnikami wdzierającymi się do ich domu, mieszkania, posesji.
Przeciętny Polak marnuje około 52 kilogramów żywności w skali roku. Zacznij nad tym panować, oszczędzając pieniądze i ekosystem. Pomóc może ergonomiczny projekt kuchni, odpowiednie przechowywanie środków spożywczych oraz alarmujące SMS-y wysyłane przez twoją lodówkę. Poznaj kilka prostych sposobów na to, jak racjonalnie gospodarować zasobami spożywczymi.