Liczba wyników: 3293
Niedaleko pada jabłko od jabłoni - mówi powiedzenie, jednak czy dzieci znanych kobiet są równie medialne jak ich matki? Press-Service Monitoring Mediów przygotował ranking medialności 10 wybranych par sławnych matek i córek. Na ich temat od początku roku opublikowano ponad 17 tys. informacji. 22 proc. przekazu dotyczyło Agaty Dudy - zwyciężczyni podsumowania.
Rak prostaty, zwany również rakiem gruczołu krokowego lub rakiem stercza, to niekontrolowany wzrost liczby komórek wykazujących cechy złośliwości. Z raportu Krajowego Rejestru Nowotworów (2014) wynika, że w Polsce jest on drugim (po raku płuca) najczęściej występującym nowotworem u mężczyzn. Zachorowalność na raka prostaty wynosi około 9 tys. przypadków rocznie, a śmiertelność - blisko 4 tys. Przebieg choroby nie zawsze wygląda tak samo – u jednych choroba postępuje powoli, u innych dochodzi do zajęcia tkanek otaczających stercz oraz do powstania przerzutów. Najczęściej, rak prostaty początkowo rozwija się bezobjawowo, a od pojawienia się pierwszych komórek nowotworowych do wystąpienia widocznych symptomów nowotworu może upłynąć nawet kilkanaście lat.
Witaminy z grupy B są niezbędne dla dla wielu funkcji organizmu, m. in. potrzeba ich dla procesu metabolizowania składników odżywczych, wspomagania pracy układu nerwowego, dobrego stanu skóry, syntezy serotoniny i noradrenaliny, tworzenia krwinek, etc. Niektóre leki oraz dolegliwosci zaś mogą powodować zmniejszenie poziomu tych witamin, a nawet prowadzić do ich niedoborów.
Niskotłuszczowe diety nie pomagają w walce z nadwagą i otyłoscią, bo niedostatek kalorii z takiego niemal beztłuszczowego jadłospisu skutkuje częstszym sięganiem po słodkie produkty.
Oporne na antybiotyki bakterie już za ponad dwie dekady staną się bardzo poważnym zgarożeniem. Jeśli nie uda się zmienić biegu rzeczy, wyleczalne dziś choroby będą zabijały miliony ludzi rocznie.
Amerykańscy badacze nie mają dla nas dobrych wieści - jedzenie ziemniaków cztery razy w tygodniu zwiększa ryzko nadciśnienia u kobiet, a warzywa te stanowią przecież jeden z najpopularniejszych składników rodzimej kuchni.
Muszę schudnąć – po tym postanowieniu zaczynamy skupiać się na walce z kilogramami. Wchodzimy na wagę nawet dwa razy dziennie. Z czasem okazuje się jednak, że spadek masy ciała nie oznacza wygranej walki. Dlaczego? Ponieważ nie wyeliminowaliśmy jeszcze największego wroga!.
Wraz z wiekiem osłabieniu ulega metabolizm, a liczne nabyte w ciągu wielu lat nawyki żywieniowe bywają niekorzystne dla naszej wagi. Podejmując decyzję o przejściu na dietę wielu ludzi jednak popełnia powszechne błędy, które powodują, że albo odchudzanie nie przynosi efektów, albo nowy sposób jedzenia staje się wręcz niebezpieczny dla zdrowia. Tych opisanych poniżej kilku rzeczy nie należy robić, mówią dietetycy.
Ogólnie rzecz ujmując, w każdym wieku potrzeba nam różnorodnych składników odżywczych, które pozwolą organizmowi dobrze funkcjonować. Niemniej jednak w określonym czasie zwiększa lub zmniejsza się zapotrzebowanie na dane substancje. Co więcej, wraz z wiekiem metabolizm nieco zwalnia i w większym stopniu trzeba kontrolować wagę. Tych kilka produktów pomoże ludziom dojrzałym zadbać jednocześnie o samopoczucie i sylwetkę.
Międzynarodowy zespół uczonych ustalił, że podawanie witaminy o skomplikowanej nazwie rybozyd nikotynoamidoadeninowy przywraca zdolności regeneracyjne organów i opóźnia starzenie się. Co ciekawe, związek ten można znaleźć m. in. w mleku i piwie (choć jego ilość nie została ustalona).
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami