Liczba wyników: 4921
Zima to czas białego szaleństwa. Jazda na nartach, snowboardzie czy łyżwach są bez wątpienia atrakcyjnymi formami spędzania wolnego czasu na świeżym powietrzu. Należy jednak pamiętać, by do tych aktywności odpowiednio się przygotować. Zadbanie o kondycję przed rozpoczęciem sezonu jest równie ważne, jak dobry sprzęt. Brak zaprawy fizycznej może bowiem skutkować licznymi urazami.
Zimą skóra i ciało wymaga szczególnej ochrony, dlatego warto poświęcić więcej czasu na skompletowanie zimowych specyfików. Gdy na dworze panuje mróz i wieje wiatr, nasza twarz i ciało wymagają wyjątkowej troski. Schowajmy w głąb szafki letnie kosmetyki, a na ferie zapakujmy specjalne preparaty. W zimne dni skóra szybko traci wilgoć, staje się sucha i szorstka. Potrzebuje natłuszczenia, które ochroni ją przed utratą wody.
W przypadku osób, które pracują na zmiany, szczególnie istotny jest zdrowy styl życia. Szczególna dbałość o zdrowie jest konieczna, żeby się uchronić przed cukrzycą typu 2.
W okresie zimowym przychodzi nam borykać się z niedoborem świeżych warzyw i owoców, które często stanowią podstawę codziennej diety. Na szczęście mamy do dyspozycji wartościowe propozycje, które noszą miano źródła zdrowia i cennych składników odżywczych przez cały rok. Najlepszym przykładem jest sałata - niezastąpiony element menu osób dbających o linię i prawidłowe odżywianie.
Zdrowy styl życia pomaga uchronić się przed nawrotem raka piersi, mówią niemieccy badacze.
Specjaliści zalecają spożywanie ryb i owoców morza przynajmniej dwa razy w tygodniu. Tymczasem Polacy upodobali sobie reklamowane jako zdrowe wysokoprzetworzone produkty rybne. Lubimy je za niską cenę, ale trzeba przyznać, że wiele z nich to raczej artykuły „rybopochodne”, pozbawione wartości odżywczych i o niskiej jakości. Ile ryby jest tak naprawdę w rybie?
Niekorzystne działanie mrozu, chłodny wiatr z naprzemiennym suchym powietrzem w pomieszczeniach – zima nie rozpieszcza skóry, szczególnie twarzy. Takie okoliczności wymagają zastosowania skutecznych rozwiązań. Sprawdź, w jaki sposób zadbać o cerę, aby właściwie ją nawilżyć i nadać jej zdrowego wyglądu nawet w tak trudnych warunkach.
Nawet 70% ludzi na świecie nie toleruje laktozy – cukru występującego przede wszystkim w mleku i jego przetworach. W Polsce problem z trawieniem laktozy może mieć około 17-37% osób. W gabinecie dietetyka, często pojawia się pytanie, czy przy nietolerancji laktozy, z diety należy wykluczyć wszystkie produkty mleczne?
Czy można być otyłym i o tym nie wiedzieć? Czy otyłość może się ukryć? Może i coraz więcej osób ma z tym kłopot. To przeważnie ludzie młodzi lub w średnim wieku, którzy są nieaktywni, żyją na siedząco, niezdrowo się odżywiają. Gromadzenie się tkanki tłuszczowej w jamie brzusznej, tak zwany tłuszcz trzewny, otaczający nasze narządy wewnętrzne, którego nie dostrzegamy, to zaburzenie metaboliczne, które nazywa się ukrytą otyłością – mówi Anetta Skomiał, dietetyk.
Nie wykorzystuj jedzenia, aby złagodzić złe emocje i nagradzać się za jakieś dobre zachowanie. Jeżeli takie nawyki wypracowałeś/aś, to trudniej będzie ci utrzymać odpowiednią wagę.