Liczba wyników: 4835
Mikrobiota jelitowa ma wpływ na zdolność do utraty wagi.
Starzenie się odbija się na ciele i umyśle. Przykładowo, w tkance starzejącego się ludzkiego mózgu mogą gromadzić się białka, które są cechą charakterystyczną choroby Alzheimera. Jak się okazuje, sposób odżywiania się może mieć znaczący wpływ na stan możliwości poznawczych.
Ćwiczenia mogą odgrywać rolę w ograniczaniu wzrostu komórek raka okrężnicy. Po krótkiej sesji treningu interwałowego o wysokiej intensywności (high intensity interval training, HIIT) wzrost komórek tego nowotworu został zmniejszony.
Pewnie często powtarzasz sobie: „Tym razem kupię tylko to, czego potrzebuję!" A mimo to wracasz do domu z rzeczami, których nie było na liście zakupów.
Codzienna filiżanka kawy (a nawet trzy!) wiąże się z niższym ryzykiem udaru mózgu i śmiertelnej choroby serca.
Już jeden kieliszek wina może szybko i istotnie zwiększyć ryzyko migotania przedsionków, mówią uczeni z UC San Francisco.
Twoja dieta ma wpływ na twoje samopoczucie. Niewłaściwe odżywianie się może nawet sprzyjać objawom depresji.
Współczucie pomaga nam rozumieć i wspomóc innych, gdy doświadczają trudności, okazuje się jednak, że niektórzy mogą aktywnie unikać odczuwania współczucia, jeśli mają wybór.
Ludzie z wiekiem częściej chorują. Jednak nowe badania przeprowadzone na Uniwersytecie Oksfordzkim pokazały, że wpływ genów danej osoby na ryzyko zachorowania w rzeczywistości słabnie wraz z procesem starzenia się.
Zdrowy styl życia, w tym: unikanie alkoholu, niepalenie papierosów, odpowiedni wskaźnik masy ciała i regularne ćwiczenia, oznaczał niższą zachorowalność na raka, nawet u osób z wysokim ryzykiem genetycznym.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami