Liczba wyników: 3270
Kolejne badanie wspierają znane już ustalenia - witamina D pomaga organizmowi zwalczać infekcje. Tym razem dowiedziono, że może być pomocna w powstrzymaniu rozwoju choroby dziąseł.
Nowe badanie pokazało, że wyższe spożycie niektórych owoców i warzyw może zmniejszyć ilość objawów menopauzy.
Gdyńska fundacja "Zachowaj zdrowie w sobie" zaprasza na piąte z cyklu "O profilaktyce przy muzyce" medyczne spotkanie edukacyjne. Lek.med. Bartłomiej Siudek omówi między innymi, jakie schorzenia można diagnozować poprzez badania rezonansem magnetycznym i tomografem komputerowym, jakie są przeciwwskazania, jak wygląda badanie. Na pytania gości będą odpowiadali specjaliści.
Badanie z udziałem ponad pół miliona ludzi pokazało, że ci, którzy dodają sól do jedzenia przy stole, są bardziej narażeni na przedwczesną śmierć z jakiejkolwiek przyczyny.
Badanie wykazało, że palenie papierosów wiąże się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia objawów COVID-19, a palacze częściej muszą być hospitalizowani niż osoby niepalące.
Nowe badanie sugeruje, że związane z wiekiem zmiany w mózgu następują wcześniej niż sądzono, jednak określone zmiany w diecie mogą spowolnić to pogorszenie.
Podwyższony poziom witaminy C we krwi może zmniejszyć ryzyko udaru o 42%. Badacze ustalili, że podwyższony poziom witaminy C miał korzystny wpływ na układ krążenia u 20 649 mężczyzn i kobiet w wieku 40-79 lat, uczestniczących w projekcie "Europejskie badanie perspektywiczne nad rakiem" (European Prospective Investigation into Cancer - EPIC).
To, czy starzejesz się zdrowo, zależy od tego, jak dbasz o swoje serce. Niektóre serca starzeją się szybciej od innych. Pamiętaj, że nigdy nie jest za wcześnie ani za późno na przyjęcie zdrowego stylu życia. Badanie wieku serca to narzędzie sporządzone w celu obliczenia, o ile starsze lub młodsze jest serce człowieka w porównaniu z jego właściwym wiekiem.
Ekspozycja na radon jest drugą najczęstszą przyczyną raka płuc. Nowe badanie wykazało, że narażenie na ten niewidzialny, bezwonny gaz jest również powiązane ze zwiększonym ryzykiem udaru.
Niejednokrotnie już wykazywano związek między smażonym jedzeniem i problemami zdrowotnymi. Kolejne badanie potwierdziło wyższe zagrożenia chorobami serca w przypadku diety pełnej „smażeniny".