Liczba wyników: 2808
Zbliża się majówka, która dla wielu Polaków jest tradycyjnym rozpoczęciem sezonu grillowego. Już wkrótce w ogrodach, na działkach i tarasach będzie unosił się zapach opiekanych na ruszcie produktów. Uwielbiamy grillowanie – to najpopularniejsza forma biesiadowania w naszym kraju, w sezonie wiosenno-letnim. Aby grillowanie z rodziną i przyjaciółmi zakończyło się kulinarnym sukcesem, wystarczy zastosować się do kilku zasad.
Szybkie tempo życia, złe nawyki oraz mity o sokach przyczynami spadającego spożycia warzyw i owoców w Polsce. Nad przyczynami takiego stanu rzeczy zastanawiają się eksperci.
Brytyjscy uczeni zidentyfikowali sześć grup ludzi otyłych. Może to zrewolucjonizować leczenie nadwagi.
Lubisz jeść „na mieście"? Możesz narażać się na nadciśnienie, mówią uczeni.
Wywóz leków z Polski zostanie objęty nadzorem Głównego Inspektora Farmaceutycznego – zdecydował Sejm, nowelizując Prawo farmaceutyczne. Według posłów, dystrybucja produktów leczniczych osiągnęła obecnie nieakceptowany społecznie poziom patologii i uniemożliwia zapewnienie stałego dostępu do ważnych leków, których brak może spowodować trwałe i niekorzystne następstwa zdrowotne.
Określone składniki jedzenia są pomocne w zapobieganiu rozwojowi cukrzycy. Eksperci z DietDoc wskazują, że niektóre składniki diety mogą pomóc w uchronieniu się przed tą chorobą. W wykładzie pt. „Dietetyczne czynniki zapobiegania cukrzycy" (Dietary Factors for the Prevention of Diabetes Mellitus) prof. Renée Blaauw z Universiteit van Stellenbosch przedstawiła wyniki dotyczące wpływu określonych produktów i/lub elementów diety na rozwój cukrzycy.
Za pensję przeciętnie zarabiającego Polaka można w tym roku kupić aż o 316 więcej jaj, niż na poprzednie święta – wynika z wyliczeń portalu Money.pl. Na ten wynik złożyły się przed wszystkim dwa czynniki – spadek cen oraz wzrost wynagrodzeń, w porównaniu z minionym rokiem.
To powszechnie znane powiedzenie nie ma odzwierciedlenia w rzeczywistości, mówią uczeni.
Borówka brusznica, zwana także borówką czerwoną, to nie tylko nieodłączny towarzysz wierzbowych bazi czy tradycyjna ozdoba wielkanocnych stołów i koszyczków, lecz przede wszystkim naturalny środek wzmacniający organizm i prawdziwa bomba witaminowa.
Uczucie zmęczenia, brak łaknienia, migreny, senność i apatia - to główne objawy zakwaszenia organizmu, które często mylimy z innymi dolegliwościami. Zachwiana równowaga kwasowo-zasadowa to problem wielu osób. Jak zapewnić organizmowi równowagę, aby zapobiec kłopotom ze zdrowiem? Warto postawić na odpowiednią dietę.