Liczba wyników: 12638
Osoby, których sposób odżywiania się najbardziej przypomina dietę MIND, mogą mieć mniejsze ryzyko zaburzenia funkcji poznawczych.
Osoby dbające o swoją dietę powinny zwracać szczególną uwagę na ilość niezdrowych produktów w jadłospisie, ale mogą się zrelaksować, jeśli chodzi o zdrowsze opcje.
Osoby zakażone Covid-19 są również w grupie zwiększonego ryzyka zaburzeń rytmu serca, takich jak migotanie przedsionków, ostrzegają eksperci z Uniwersytetu w Umeå w Szwecji.
Osoby, które we wczesnej dorosłości zmagają się z chorobą sercowo-naczyniową, mogą być bardziej narażone na problemy z pamięcią i myśleniem oraz słabsze zdrowie mózgu w średnim wieku.
Osoby, które są otyłe od wczesnego okresu życia, mają ponad dwukrotnie wyższe ryzyko trudności w wykonywaniu codziennych zadań niż ci, którzy nigdy nie zmagali się z otyłością
Pora dnia, w której osoby chore na cukrzycę jedzą określone produkty spożywcze, może być tak samo istotna dla ich dobrego samopoczucia, jak wielkość oraz kaloryczność porcji.
Chcesz ocenić czyjś wiek? Wystarczy spojrzeć na ręce, mówią eksperci. Większość z nas potrafi dokładnie określić wiek innej osoby jedynie na podstawie wyglądu dłoni.
Osoby z demencją, w tym z chorobą Alzheimera nierzadko przyjmują leki z grupy inhibitorów cholinesterazy (cholinesterase inhibitor, ChEI), ale farmaceutyki te mogą zwiększać ryzyko nadreaktywnego pęcherza moczowego.
Badanie z udziałem prawie pół miliona osób wykazało, że ludzie z problemami z sercem lub naczyniami krwionośnymi odnoszą większe korzyści z aktywnego trybu życia niż osoby zdrowe.
Osoby cierpiące na cukrzycę typu 2 od co najmniej dekady, cechują się znacznie wyższym ryzykiem wystąpienia udaru niedokrwiennego, odkryli uczeni z Centrum Medycznego Columbia w Nowym Jorku.
Serce w doskonałej formie: ziołowe wsparcie dla układu krążenia